Grondexploitatiewet (2008)


Grondeigenaren hebben in Nederland het recht om hun eigen grond te ontwikkelen, maar de gemeente wil dergelijke ruimtelijke ontwikkeling wel kunnen sturen. Hieraan zijn diverse verantwoordelijkheden verbonden: het evalueren en goedkeuren van bouwaanvragen, het wijzigen van het bestemmingsplan, het opstellen van grondexploitaties en het controleren op ruimtelijke kwaliteit zijn enkele voorbeelden. 

Om de kosten en baten van ruimtelijke ontwikkeling en de exploitatie van publieke en private gronden goed te verdelen besloot de Nederlandse regering om in 2008 de Grondexploitatiewet (ook wel: Grex-wet) in te voeren. De Grondexploitatiewet biedt gemeenten meer houvast om ruimtelijke ontwikkeling te begeleiden en de kosten die aan grondexploitatie verbonden zijn te kunnen verhalen. Daarnaast voorziet de Grondexploitatiewet ook in de gevolgen van planschade – planologische wijzigingen die schade opleveren aan particuliere of zakelijke belangen.

De gevolgen van de Grondexploitatiewet

De Grondexploitatiewet geeft gemeenten meer wettelijke mogelijkheden om kosten te verhalen, vereveningen toe te passen en locatie-eisen te stellen bij particuliere bouw- en ontwikkelingsprojecten. Voor 2008 was het voor gemeenten alleen mogelijk om kosten te verhalen via gronduitgifte, baatbelasting of het opstellen van overeenkomsten op basis van de gemeentelijke exploitatieverordening. De Grex-wet heeft echter een wettelijke basis gecreëerd voor exploitatieovereenkomsten – slaagt de gemeente er niet in om privaatrechtelijke afspraken te maken met de eigenaren van de grond, dan kan er via de publiekrechtelijke weg alsnog een exploitatieplan worden opgesteld.

De uitbreiding van de mogelijkheden voor kostenverhaal brengt in de praktijk hogere kosten voor eigenaren en projectontwikkelaars met zich mee; niet alleen de openbare voorzieningen, maar ook de kosten van bovenwijkse voorzieningen en planschade kunnen nu verhaald worden. Daartegenover staat dat het gehele proces transparanter en efficiënter is geworden – gemeenten moeten ieder exploitatieplan onderbouwen en zijn daardoor verplicht meer openheid van zaken te geven. Ook kan het exploitatieplan bij een harmonieuze verstandhouding tussen ontwikkelaar en gemeente geheel achterwege worden gelaten, waardoor de aanlooptijd van projecten korter wordt.

Grexwet en gebiedsontwikkeling

Geïnteresseerd hoe de Grexwet  van invloed is op uw gebiedsontwikkleing? Neem contact op met IGG om ontwikkleingen door te lichten en hoe de grexwet hierop van invloed is.

Wilt u weten welke gevolgen de Grondexploitatiewet voor uw project heeft?

IGG heeft alle expertise in huis om u over de Grex-wet te adviseren.

Neem contact met ons op

Bekijk project

Feyenoord City

Rotterdam

Bekijk project

Cultuurgebouwcomplex

Hoofddorp

Bekijk project

Vrijheidsmuseum Nijmegen

Nijmegen

Bekijk project

Hooghkamer Teylingen

Teylingen

Bekijk al onze projecten op de overzichtspagina

Vragen over dit project? Vraag het onze experts!

Sietse Hoekstra

Bouw economisch adviseur / Projectleider

Meer info

Steven Oosterling

Senior aanbesteden en contracteren adviseur / Projectleider

Meer info

Rob Passchier (RKN)

Register kostenmanager (RKN) / Projectcoach

Meer info

Arno Vonk MRICS

Directeur / Senior bouw economisch adviseur

Meer info

Ben van der Hoeven

Bouw economisch adviseur / Projectleider

Meer info

Het laatste IGG nieuws

 

Circulariteit loont, want de materialen zijn straks op


IGG heeft een bijdrage geschreven in het digitale magazine 34 van Duurzaam gebouwd Deze uitgave gaat geheel over circulariteit, een van de advies- en onderzoeksopgaven van IGG Onderstaande link opent direct het artikel van IGG, maar u kunt zeker ook de andere interessante artikelen lezen Circulariteit zal lonen, want onze mogelijkheid om continu

Lees verder

Bouwkosten.nl van de IGG Groep en de waarde voor de bouw-, infra en groensector


Betrouwbare kostendata is een onmisbaar onderdeel binnen de bouwsector De rol van data in de bouw zal de komende jaren alleen maar groter worden IGG Groep neemt al jaren het voortouw als het gaat om kostendata, met BouwkostenKompas,nl, Bouwkostenindexnl en Bouwkostennl in zijn portfolio Met bouwkostennl heeft u beschikking over één centraal

Lees verder

IGG Tekent Paris Proof commitment


Inmiddels hebben bijna 80 marktpartijen het Paris Proof Commitment ondertekend en verbinden zich daarmee aan de ambitieuze doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen En daarmee ook de daarbij horende CO₂-emissies terug te brengen IGG is een van deze ondertekenaars omdat ook wij zien dat er echt iets

Lees verder