BIM Management


Wie gaat het model ‘hosten’ en wie zal de stromen van informatie en de eventuele strijdigheden en acties die dit kan opleveren beheersen? Om toch een goed beeld te kunnen krijgen van het gehele project en alle afhankelijkheden wordt daarom vaak gewerkt met een Bouw Informatie Model of Building Information Model (BIM). Hierin wordt een 3D-model gemaakt van het te realiseren bouwwerk, waar vervolgens alle relevante data over materialen, constructie en andere belangrijke zaken aan gekoppeld kan worden. Het resultaat is een bewerkbaar overzicht van alle informatie die voor het bouwwerk beschikbaar is.

Bouw Informatie Model (BIM)


Calculatie en kostenbeheersing via het BIM

Werken met een Bouw Informatie Model maakt het niet alleen mogelijk om de samenstelling van een gebouw en de eigenschappen van individuele onderdelen vooraf in kaart te brengen – ook de planning van werkzaamheden en de bouwkosten kunnen in het model geïntegreerd worden. Dit levert op gebied van kostenbeheersing interessante voordelen op.

Door een directe koppeling tussen calculatie- en rekensoftware en de bouwinformatie te realiseren kunnen alle facetten van het bouwproject sneller en transparanter doorgerekend worden. Daarbij zorgt het model ervoor dat de invloed van bouwtechnische wijzigingen automatisch in alle afhankelijke objecten wordt doorgevoerd, wat voorkomt dat belangrijke details over het hoofd worden gezien.

IGG maakt gebruik van het calculatiepakket BIMCalc om bouwkosten aan het Bouw Informatie Model te koppelen. Deze zelfstandig ontwikkelde software maakt het mogelijk om de bouwkosten van een BIM direct in Autodesk Revit te berekenen. 

Een onafhankelijke BIM-manager

Bij grote complexe projecten speekt de controlefunctie op het BIM een steeds belangrijkere rol. Daarom is het aan te bevelen om het beheer van het BIM te laten verlopen middels een BIM-manager. De BIM-manager controleert of de verschillende modellen voldoen aan de afgesproken minimale eisen. Het model dat zo ontstaat kan door iedereen worden bekeken en de projectpartners kunnen specifieke informatie aan het model onttrekken. IGG heeft vanuit haar ervaring als kostenmanager altijd al een belangrijke taak gehad in het controleren van stukken en afstemmen van de juistheid van informatie; hierop blijkt de taak van BIM-manager een logisch vervolg.

IGG ziet BIM-management niet als een activiteit waarbij de BIM-manager een centraal model beheert en de input van alle andere adviseurs in het BIM invoert. Een BIM-manager moet het mogelijk maken dat de verschillende adviseurs juist zelf in het model kunnen werken en wijzigen. Waar de BIM-manager zich in onderscheidt is het creëren en beheersen van deze omgeving.

Taken van de BIM-manager zijn:

Wilt u ook samenwerken met IGG?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking? 

Neem contact met ons op

Bekijk project

Feyenoord stadion

Rotterdam

Bekijk project

Paleis Het Loo

Apeldoorn

Bekijk project

Mercedes Benz Forepark

Den Haag

Bekijk project

Sola Gratia

Schoonhoven

Bekijk al onze projecten op de overzicht pagina

Vragen over dit project? Vraag het onze experts!

Arno Vonk MRICS

Directeur / Sr. Bouweconomisch adviseur

Meer info

John Koks

Sr. Bouweconomisch adviseur / Directie

Meer info

Mario van Veen

Bouweconomisch adviseur / Projectleider

Meer info

Yuk Ling Chung

Bouweconomisch adviseur / Projectleider

Meer info

Marc Hengstmangers

Directeur / Sr. Bouweconomisch adviseur

Meer info

Hans Smit RKN

Register kostenmanager (RKN) / Projectcoach

Meer info

Het laatste IGG nieuws

Helaas zijn er geen nieuws berichten gevonden