Grondexploitaties bij gebiedsontwikkeling
Voordat een ruimtelijk ontwikkelingsplan tot uitvoer gebracht kan worden moet er duidelijkheid zijn over de kosten en opbrengsten hiervan. Dit gebeurt meestal door middel van een grondexploitatie: een gespecificeerde begroting van de grondkosten en –opbrengsten die aan gebiedsontwikkeling zoals woningbouw, utiliteitsbouw en andere wijzigingen in het bestemmingsplan verbonden zijn.
De grondexploitatie voorziet opdrachtgevers en aannemers van een kader voor onderhandelingen over het aankopen, verkopen en exploiteren van de grond en wordt doorgaans in opdracht van de gemeente of provincie opgesteld. Het laat zien welke financiële gevolgen er aan het voorgestelde gebiedsontwikkelingsproject verbonden zijn en bepaalt voor een belangrijk deel de afspraken die tussen de betrokken partijen gemaakt kunnen worden.
Hoe werkt een grondexploitatie?
Iedere grondexploitatie is een unieke analyse van kosten en opbrengsten, gekoppeld aan een specifiek ontwikkelingsplan. Aan de kostenzijde van de grondexploitatie komen alle kosten te staan die aan de ontwikkeling van de grond verbonden zijn, van de aankoop en het bouwrijp maken van de grond tot de inrichting van het gebied, de overhead en andere kosten verwant aan het opstellen, begeleiden en uitvoeren van het plan. Daartegenover staan de opbrengsten uit subsidies, lokale bijdragen en de verkoop van de bouwrijp gemaakte gronden.De grondexploitatie kent in algemene zin drie verschillende verschijningsvormen: actieve grondexploitatie, passieve grondexploitatie en publiek-private samenwerking.
Bij een actieve grondexploitatie is de gemeente eigenaar van de bouwgrond. Het te bebouwen deel van de grond wordt in deze vorm eerst bouwrijp gemaakt en vervolgens aan de bouwer verkocht. In deze context dient de grondexploitatie voornamelijk om de kosten en opbrengsten van het traject te kunnen beheersen.
Passieve grondexploitatie gaat ervan uit dat de gemeente niet de eigenaar is van de grond in kwestie, maar wel kosten maakt bij de exploitatie ervan. Hierbij kan het gaan om kosten die verbonden zijn aan het wijzigen van het bestemmingsplan, het aanleggen van publieke voorzieningen zoals wegen of rioleringen, of andere lokale activiteiten. Gebiedsontwikkeling gaat in dergelijke gevallen gepaard met een exploitatieplan of –overeenkomst; de grondexploitatie vormt hiervoor de basis.
Binnen een publiek-private samenwerking nemen de lokale overheid en de ontwikkelaar ieder een deel van de verantwoordelijkheden binnen het bouwproject voor hun rekening. Een grondexploitatie wordt in deze gevallen gezamenlijk opgesteld, zodat alle betrokkenen zicht hebben op de kosten.
Adviesdiensten
Producten
Wilt u meer weten over een van deze drie vormen van grondexploitatie?
IGG kan onderbouwd de doelstellingen van de grondexploitatie inzichtelijk maken. Betrokkenheid en transparantie komen daarbij op de eerste plaats; onze specialisten zijn altijd nauw bij uw doelstellingen en wensen betrokken.
Feyenoord City
Rotterdam
Cultuurgebouwcomplex
Hoofddorp
Vrijheidsmuseum Nijmegen
Nijmegen
Hooghkamer Teylingen
Teylingen
Bekijk al onze projecten op de overzicht pagina
Het laatste IGG nieuws
GWWkosten.nl: dé kostendatabase voor de infrasector
In de bouwsector is het cruciaal om snel en nauwkeurig de kosten van een project te kunnen ramen Het vinden van accurate en up-to-date kostengegevens kan een uitdaging zijn binnen de infrasector Daarom is GWWkostennl, als de meest uitgebreide en betrouwbare kostendatabase voor de infrasector in Nederland, een onmisbare tool voor professionals in
Lees verderDACE: the network of knowledge that provides independent data about the costs linked to the industrial process industry

Auteur: Abdullah Altintas Datum: 07-08-2023 Categories: Verdieping
In a world where the complexity of projects in the process industry is increasing and the need to manage costs is becoming more urgent, the Dutch Association of Cost Engineers, better known as DACE, was formed In 1959, the predecessor of DACE - Webci - published its first Price Booklet Now, 36 editions later, the DACE Price Booklet has become
Lees verderDACE: onafhankelijke kostendata voor de industriële procesindustrie

Auteur: Abdullah Altintas Datum: 07-08-2023 Categories: Verdieping
De complexiteit van projecten in de procesindustrie neemt toe Daarmee wordt de noodzaak om kosten te beheren steeds urgenter De DACE Price Booklets zijn daarom onmisbaar geworden Wat bieden deze prijzenboekjes precies DACE is de Dutch Association of Cost Engineers In 1959 publiceerde Webci – de voorloper van DACE – haar eerste
Lees verder