IGG Bouweconomie Contractvorming - IGG Bouweconomie

Contractvorming


De samenwerking tussen de betrokken partijen wordt voor ieder project formeel vastgelegd in de aanbestedingsfase. Tijdens de contractvorming wordt bepaald welk contract voor het project gebruikt zal worden. Maar hoe kunt u weten welk contract in uw geval het beste geschikt is? De contractvorming heeft verregaande invloed op het gehele verdere verloop van een bouwproject – hoe kunt u er zeker van zijn dat de gekozen vorm ook daadwerkelijk de optimale vorm is?

Kies de optimale contractvorm voor uw project


De Nederlandse bouwsector kent diverse bouworganisatievormen en contractvormen, elk geschikt voor andere soorten projecten. De optimale keuze is afhankelijk van de complexiteit van het project en de manier waarop verantwoordelijkheden verdeeld zullen worden. Volgt de opzet van het project de traditionele lijnen van sterke scheiding tussen ontwerp en uitvoering, dan wordt tijdens de contractvorming vaak gekozen voor meer traditionele contractvormen zoals STABU of RAW.

Neemt de complexiteit van het project toe, of moeten risico’s anders verdeeld worden, dan kan gekozen worden voor een geïntegreerde contractvorm zoals UAV-GC of Design-Build. Daarnaast kan er tijdens de contractvorming gekozen worden voor een contractvorm waarbij de opdrachtnemer niet alleen verantwoordelijk is voor ontwerp en uitvoering, maar ook voor onderhoud, financiering en exploitatie. Deze zogeheten DBMO en DBFMO contracten worden de laatste jaren in Nederland steeds vaker toegepast.

Met zoveel keuze is het helaas niet altijd even makkelijk om tijdens de contractvorming tot een goede keuze te komen. Het vergelijken en overwegen van verschillende contracten kan bovendien veel tijd kosten en de voortgang van het project vertragen. Wilt u weten welke contractvorm het beste past bij uw project, of bent u op zoek naar een adviseur die de contractvorming bij uw project kan begeleiden? IGG biedt u graag een oplossing op maat.

Contractvormen


De praktijk kent vele contractmodellen, IGG onderscheid in de basis vier hoofdcontractsoorten die in de eerste plaats bepalen na welke fase welke aanbesteding(en) moet(en) plaatsvinden. Vervolgens zijn er per hoofdvorm tientallen varianten mogelijk waarin risico’s, financiering en verantwoordelijkheden worden verschoven.

Voor het bepalen van de gewenste contractvorm zijn er eveneens vier belangrijke aspecten die per contractvorm een mate van geschiktheid uitdrukken. Het is echter niet zo dat er altijd vaste patronen zijn die leiden tot een keuze van de contractvorm, de contractspecifieke eigenschappen worden afgewogen tegen de kenmerken van het project om te bepalen wat het meest geschikte contractmodel is.

De visie van IGG op contractvorming

IGG heeft een methodiek ontwikkeld waarmee in een vroege fase kan worden bepaald wat de gewenste contractvorm is. Deze methodiek is opgedeeld in een tweetal fases waarbij in eerste instantie een quickscan wordt uitgevoerd om de hoofdcontractvorm te kiezen, vervolgens wordt er een verfijningsslag gemaakt om de subvorm te bepalen.

Quickscan contractvorm

Bij de Quickscan worden de wensen en eisen van de opdrachtgever en projectspecifieke eigenschappen beoordeeld. Deze worden ingevoerd in het model met als resultaat een weergave van de geschiktheid van de verschillende contractvormen.

Definitieve keuze contractvorm

Naar aanleiding van de resultaten van de quickscan wordt de gewenste hoofdcontractvorm verfijnd door het verder uitwerken van de wensen m.b.t. risico’s, financiering en verantwoordelijkheden. Hieruit volgt een definitieve keuze van de contractvorm welke IGG zal verwerken in een strategie, selectiestukken en een planning.

Bekijk project

Bibliotheek Universiteit van Amsterdam

Amsterdam

Bekijk project

Renovatie Metrolijn Oost

Amsterdam

Bekijk project

LEGO Flagshipstore Amsterdam

Amsterdam

Bekijk project

A'DAM Toren

Amsterdam

Bekijk al onze projecten op de overzicht pagina

Vragen over dit project? Vraag het onze experts!

Arno Vonk MRICS

Directeur / Senior bouw economisch adviseur

Meer info

John Koks

Senior bouw economisch adviseur / Projectcoach

Meer info

Mario van Veen

Bouw economisch adviseur / Projectleider

Meer info

Yuk Ling Chung

Bouw economisch adviseur

Meer info

Marc Hengstmangers

Directeur / Senior bouw economisch adviseur

Meer info

Hans Smit RKN

Register kostenmanager (RKN) / Projectcoach

Meer info

Het laatste IGG nieuws

 

IGG Bouweconomie doet een verdere stap in professionalisering door overname van MeetAtelier BV


IGG Bouweconomie, een toonaangevend adviesbureau op het gebied van bouweconomie en bouwkostenadvies, kondigt met trots de succesvolle overname aan van MeetAtelier BV Deze strategische overname markeert een belangrijke mijlpaal in de groeistrategie van IGG Bouweconomie en versterkt hiermee haar positie als marktleider in de bouwsector op gebied van

Lees verder

Netwerk Conceptueel Bouwen en IGG Bouweconomie gaan vriendschap aan


Op 21 februari 2023 werd de vriendschap tussen Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) en IGG Bouweconomie bekrachtigd Twee partijen met complementaire werkzaamheden, die elkaar willen informeren en met elkaar willen optrekken Het NCB is blij met deze waardevolle vriendschap IGG Bouweconomie heeft zich sinds 1988 als onafhankelijk adviesbureau

Lees verder

De kosten in beeld: Traditioneel versus conceptueel bouwen


Conceptueel bouwen is Slimmer, sneller en garandeert een betere prijs-kwaliteit verhouding Dat is de voornaamste conclusie van ons onderzoek onderzoek dat we hebben opgesteld voor het Netwerk COnceptueel bouwen en Aedes Deze resultaten gelden voor de nieuwbouw van grondgebonden (PMC 4) en gestapelde (PMC 9) sociale woningbouw Op het gebied

Lees verder