Ieder bouwproject zijn eigen contractvorm


Er zijn verschillende contractvormen mogelijk om de relatie tussen opdrachtgever en -nemer te bepalen. Bouwproject verschillen immers van soort. Naast de traditionele contractvormen is er nog een optie. Is het bouwproces ingewikkeld of moeten de verantwoordelijkheid tussen de partijen worden verdeeld dan komen geïntegreerde contracten van pas.

Het kenmerk van geïntegreerde contracten

Dé eigenschap van geïntegreerde contracten is dat binnen het bouwproces de taken en verantwoordelijkheden aan één partij worden toebedeeld, zoals bij UAV-GC. Hierin is de opdrachtgever de initiatiefnemer van het project. De opdrachtnemer is vanaf een vastgesteld moment verantwoordelijk voor zowel (de uitwerking van) het ontwerp als de uitvoering.

De meest heldere vorm van een geïntegreerde contract is Design & Build. Hierbinnen neemt een partij het ontwerp en de uitvoering van een object voor zijn verantwoording. De opdrachtgever neemt afstand tot het object. Het loopt weinig risico’s. Voor kostenoverschrijdingen en vertragingen is de opdrachtnemer aansprakelijk. Die regelt ook de contacten met de aannemer.


Vragen over geïntegreerde contracten?

Maar er zijn meerdere vormen, zoals DBMO en DBFMO. Hierbinnen komt het zwaartepunt nog meer liggen bij de opdrachtnemer. Die neemt niet alleen de uitvoering en het ontwerp op zich. Maar staat ook garant voor het onderhoud, de financiering en exploitatie. Deze twee constructies zijn in opkomst.

Vindt u het lastig om een keuze te maken tussen de verschillende contractvormen? Twijfelt u tussen een traditionele samenwerking en geïntegreerde contracten? Schroom dan niet om IGG in te schakelen. Onze deskundigen leggen de verschillende samenwerkingsvormen uit en adviseren welke het best bij uw project past. 

Wilt u meer informatie over geïntegreerde contracten?

IGG helpt u graag. Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op

Bekijk project

Bibliotheek Universiteit van Amsterdam

Amsterdam

Bekijk project

International School Utrecht

Utrecht

Bekijk project

MARK

Utrecht

Bekijk project

Hollandspoor kwartier

Den Haag

Bekijk al onze projecten op de overzichtspagina