Kostenbeheering en risicodekking bij Design and Build


Bij conventionele bouwprojecten kunnen verschillende partijen aangetrokken worden voor afzonderlijke onderdelen van het totale project. Het ontwerp wordt aanbesteed bij een ontwerper en de bouw bij een aannemer, waarna beiden met elkaar moeten samenwerken om te voorkomen dat het project buiten de toleranties van budget en/of planning treedt.

Meer veranwoordelijkheid bij de aannemer

Dit is bij Design and Build niet het geval; één aannemer draagt hierbij alle verantwoordelijkheden binnen het project. Hierdoor wordt het risico van de opdrachtgever geminimaliseerd – het merendeel van het project wordt door één partij gerealiseerd en deze is derhalve geheel aansprakelijk voor vertragingen of budgetoverschrijdingen over meerdere processen en fasen. Bovendien is er de facto sprake van een harmonieuze samenwerking tussen ontwerper en aannemer. De opdrachtgever zal dus nooit tussen twee conflicterende partijen komen te staan. Naast dit belangrijke pluspunt biedt Design and Build ook voordelen voor de kostenbeheersing en de planning van de oplevering. Doordat de ontwerp- en bouwfasen met elkaar overlappen kunnen gebouwen dankzij de Design and Build methodiek sneller opgeleverd worden. Daarbij worden de bouwkosten beter beheersbaar – de toegenomen synergie tussen ontwerpers, inkopers en bouwers zorgt voor minder onzekerheid en meer transparantie. Randvoorwaarde voor een succesvol D-B proces is wel dat er duidelijke kaders worden gedefinieerd op gebied van het gewenste resultaat en de financiële kaders. Overweegt u om een bouwproject middels Design and Build tot stand te laten komen en heeft u vragen over deze vorm van werken? Bent u op zoek naar een bouwkostenadviseur die u kan begeleiden bij deze projectvorm? IGG heeft ruime ervaring met design-build projecten en staat klaar om u te adviseren en ondersteunen.

Overweegt u om een bouwproject middels Design and Build tot stand te laten komen en heeft u vragen over deze vorm van werken?

Of bent u op zoek naar een bouwkostenadviseur die u kan begeleiden bij deze projectvorm? IGG heeft ruime ervaring met design-build projecten en staat klaar om u te adviseren en ondersteunen.

Neem contact op

Bekijk project

Jaarbeurs

Utrecht

Bekijk project

Nationale Postcodeloterij

Amsterdam

Bekijk project

Theater Singer

Laren

Bekijk project

The British School of Amsterdam

Amsterdam

Bekijk al onze projecten op de overzichtspagina