De Steltloper


Nieuwbouw woontoren op de Ertskade te Amsterdam. Klimaatneutraal, 126 st. 2 en 3 kamerappartementen met parkeergarage.

De Steltloper Amsterdam is een unieke woontoren gevestigd op de Ertskade in het Oostelijk Havengebied.  Het unieke project staat voor meer dan de helft in het water van het IJ. Het gebouw staat daarom op grote betonnen ‘stelten’. Vandaar de naam van het project.

Gekozen door buurtbewoners

Op de locatie van Steltloper was oorspronkelijk de Fountainhead geprojecteerd. Dit gebouw had een aanzienlijk grotere omvang dan de Steltloper, waardoor het  project veel weerstand ontving van omwonenden. Het gebouw zou te omvangrijk zijn en ten koste gaan van het uitzicht en werd daarop afgeblazen.

Stadsdeel Oost schreef een nieuwe tender uit waarbij er gekozen kon worden voor drie verschillende kandidaten. De bewoners van het stadsdeel hadden een belangrijk aandeel in de keuze. De Steltloper won het ruimschoots.

Een elegant design en een innovatieve constructie

De Steltloper is een uniek bouwproject dat gebouw is in het water van het IJ, met indrukwekkende en slanke kolommen van 12 meter hoog die het gebouw ondersteunen en ervoor zorgen dat het zicht langs de kade naar de binnenstad niet verloren is gegaan.

Het gebouw beschikt over een unieke champagnekleurige gevel gemaakt van gestabiliseerd aluminiumschuim. Voor het design hebben de ontwerpers zich laten inspireren door een gevel van een Prada winkel.

Het gebouw combineert een robuuste uitstraling met elegantie door zijn bijzondere vormgeving, de kranige gevel, een mix van verticale en horizontale ramen en de ruime vierkante en open balkons.

Gecoördineerde constructie volgens BIM-model

Om de constructie van het bouwproject zo vloeiend mogelijk te laten verlopen, is er al vroeg in de ontwerpfase volgens een BIM-model gewerkt. Doordat de meest belangrijke informatie hierin werd bijgehouden, is de kans op fouten tijdens de uitvoering afgenomen. Zo is de bouw georganiseerd en efficiënt verlopen.

IGG heeft voor dit unieke project het totale kosten- en aanbestedingsmanagement uitgevoerd.

Projectinformatie

Opdrachtgever: Wonam
Functie(s): Parkeergarage, Woningbouw
Architect: Dam en partners
Oplevering: 2017
Projectgroote: 13.000 m²
Periode: 2015-2016
Aard van de opdracht: Aanbestedingsadvies, Aanbestedingsmanagement, Bouwkostenmanagement
Opdrachtschrijving: Voor de opdrachtgever heeft IGG het totale kosten- en aanbestedingsmanagement uitgevoerd.