Wat te doen met leegstand?


Nederland kent duizenden schoolgebouwen, panden en kantoren waar niets mee gebeurt. Ze hebben hun oorspronkelijke functie verloren en er wordt nauwelijks aandacht aan ze besteed. Het geeft de omgeving een verloederde indruk. Zonde, want leegstaande panden kunnen van grote waarde zijn als ze een tweede leven krijgen.

Transformatie van vastgoed geeft leegstaande gebouwen een nieuwe kans en er hoeft niet te worden ingezet op nieuwbouw. Voor nieuwe ontwikkelingen binnen de samenleving, zoals de komst van zzp’ers en de vergrijzing, kunnen leegstaande gebouwen uitkomst bieden. Te denken valt aan werkplekken en woonruimte.

Arno Vonk MRICS

Directeur / Senior Bouweconomisch Adviseur

a.vonk@igg.nl
070 514 54 20
Download vCard

Transformatie van vastgoed: ontwikkel een visie

Om te komen tot een transformatie van uw vastgoed dient een strategisch vastgoedbeleid te worden uitgestippeld. Voorop staat dat er wordt geïnventariseerd hoeveel panden er in bezit zijn, welke leeg staan en in welke conditie zij zijn. Voorts moet een visie worden ontwikkeld, waarin helder de doelstellingen worden weergegeven.

Huisvestingsstrategie geeft een stevige basis voor de totstandkoming van een visie. Waarbij u door de toepassing van nieuwe technieken, organisatie en aansturing een nieuwe invulling kunt geven aan leegstaande gebouwen. Renovatie – door sloop of verbouwingen – is hierbij een van de ingrepen.

Transformatie van vastgoed: duurzaamheid en kosten

Bij een transformatie van vastgoed kan de nadruk worden gelegd op duurzaamheid. Met Nederlandse wet- en regelgeving in het achterhoofd kan via verschillende duurzaamheidskeurmerken worden gecontroleerd of de nieuwe bestemming van een pand voldoet aan de duurzame eisen van de huidige tijd.

Welke weg ook wordt ingeslagen, altijd moet er in de gaten worden gehouden of de plannen financieel haalbaar zijn. Alle kosten en baten worden uitgerekend. Het geeft de vastgoedbezitter de kans om plannen te herzien mochten die niet realistisch zijn en te kiezen voor alternatieve oplossingen.

Meer weten over de transformatie van vastgoed?

Schroom niet om met ons contact op te nemen.

Neem contact op

Bekijk project

Zalmhaventoren

Rotterdam

Bekijk project

Collectiegebouw Boijmans van Beuningen

Rotterdam

Bekijk project

Oosterdokseiland kavel 5-6

Amsterdam

Bekijk project

Vrijheidsmuseum Nijmegen

Nijmegen

Bekijk al onze projecten op de overzichtspagina