DATUM: 07-08-2023 |

CATEGORIE: 

DACE: onafhankelijke kostendata voor de industriële procesindustrie


DATUM: 07-08-2023

CATEGORIE:

DACE: onafhankelijke kostendata voor de industriële procesindustrie

AUTEUR

Abdullah Altintas

AUTEUR

Abdullah Altintas

De complexiteit van projecten in de procesindustrie neemt toe. Daarmee wordt de noodzaak om kosten te beheren steeds urgenter. De DACE Price Booklets zijn daarom onmisbaar geworden. Wat bieden deze prijzenboekjes precies?

DACE is de Dutch Association of Cost Engineers. In 1959 publiceerde Webci – de voorloper van DACE – haar eerste Prijzenboekje. Inmiddels zijn we 36 edities verder. Het DACE Price Booklet is uitgegroeid tot een begrip in Nederland en internationaal bij alle engineers die betrokken zijn bij het begroten van investeringskosten van industriële projecten in de procesindustrie.

Wat doet DACE?

DACE brengt professionals op het gebied van cost engineering samen door middel van diverse bijenkomsten en activiteiten. Op deze manier ontwikkelen zij kennis en dragen ze deze over. DACE heeft verschillende Special Interest Groups (SIG’s) die zich richten op specifieke onderwerpen binnen cost engineering en value management.

DACE Price Booklets

De stichting organiseert daarnaast regelmatig evenementen, waaronder seminars, workshops en conferenties. Ook biedt DACE opleidingen en certificeringen aan. Maar wat in de industriële procesindustrie als compleet onmisbaar wordt gezien, zijn de DACE Price Booklets. Deze boekjes worden mogelijk gemaakt door de anonieme bijdragen van de geweldige cost engineers die DACE vrijwillig ondersteunen. Hiermee kunnen de nieuwbouwkosten van complete industriële procesfaciliteiten worden berekend.

Immense database

De DACE Price Booklets geven toegang tot een immense database van onafhankelijke kostendata voor de procesindustrie. Dit is praktische en onmisbare informatie voor het:

 • Maken van budgetinschattingen voor industriële productiefaciliteiten
 • Effectief ramen van projectkosten
 • Overwegen van de kosten voor alternatieve ontwerpen
 • Valideren van offertes
 • Vergelijken van kostendata met de huidige marktprijzen

Het DACE Price Booklet wordt verzorgd door leden van de DACE Special Interest Group Cost Engineering Process Industry (SIG CEPI), kostendeskundigen die actief betrokken zijn bij investeringsprojecten en midden in de praktijk staan. Het Price Booklet bundelt kostendata van de volgende disciplines binnen de realisatie van het proces.

A: Procesinstallaties
B: Pijpmaterialen
C: Coating en isolatie
D: Elektrotechniek
E: Instrumentatie
F: Civiel en gebouwen
G: Engineering kosten
H: Indexcijfers

IGG Bouweconomie levert de kostendata voor hoofdstuk F.

Deze kostendata is onmisbaar voor het voorbereiden en vergelijken van kosteninschattingen. Het kostenboekje en de website voorzien in kosteninformatie voor vrijwel ieder onderdeel van industriële procesfaciliteiten.

Impact

Vanaf 1959 heeft het prijzenboekje veel cost engineers in de procesindustrie op weg geholpen bij het samenstellen van kostenramingen en het maken van kostenafwegingen voor alternatieve uitvoeringen. Het boekje staat van oudsher vol (West-Europese) richtprijzen, past mooi in de binnenzak en is dus altijd bij de hand.

In 2012 hebben leden van de SIG CEPI initiatief genomen voor een Engelstalig digitaal Prijzenboekje, met goede zoekfuncties en geschikt voor meerdere gebruikers bij grote bedrijven. In mei 2014 is de 30e editie van deze veelgebruikte publicatie als ‘DACE Price Booklet’ gelanceerd. Het is nog steeds het vertrouwde boekje met de vertrouwde indeling, maar nu in het Engels en met inlogcodes voor de digitale versie. Sindsdien kunnen cost engineers in de procesindustrie altijd en overal ter wereld over actuele richtprijzen beschikken.

Toekomst van DACE

Terwijl DACE groeit en zich ontwikkelt, blijft de stichting trouw aan zijn oorspronkelijke doel: het bevorderen van het vakgebied van cost engineering en value management.

In 2022 organiseerde DACE het ICEC World Congress in de Doelen in Rotterdam. Het thema van het congres, ‘Predictable Projects in a Dynamic World’, deed eer aan de onrustige periode met onder andere covid en de oorlog in Oekraïne. Het congres liet ook zien dat een dynamische wereld kan leiden tot innovatie, vernieuwing en samenhorigheid.

De derde dag van het congres ging over de tools van de toekomst, zoals big data en artificial intelligence. Het toepassen van AI op cost engineering staat nog in de kinderschoenen. Het is echter duidelijk dat het DACE Price Booklet uitstekend op de toekomst is voorbereid door het verzamelen van data en deze met internationale classificaties zo schoon mogelijk te krijgen.

Kennis, ervaring en data

DACE heeft iets te bieden aan beginners in de procesindustrie die de basisprincipes van cost engineering willen, maar ook aan ervaren professionals die hun kennis willen verdiepen, en bedrijven die op zoek zijn naar betrouwbare kostendata.

Bouwkosten.nl, onderdeel van de IGG Groep, is uitgever van de DACE Price Booklets. Dit platform geeft voor € 149 per jaar toegang tot de kengetallen binnen de procesindustrie. Deze zijn bedoeld voor budgettaire redenen of om alternatieve methoden voor projectimplementatie te vergelijken. Aanmelding geeft toegang tot zowel de boekeditie als de webeditie. Voor DACE bedrijfs- en individuele deelnemers geldt een korting bij het bestellen van het Price Booklet.

Bekijk ons artikel ook in de Cobouw https://www.cobouw.nl/314599/dace-onafhankelijke-kostendata-voor-de-industriele-procesindustrie

Deel dit met anderen

Adviesdiensten

 • Calculaties
 • Bouwkosten kompas
 • Calculaties
 • Bouwkosten index

Producten

 • Bouwkosten check
 • Investeringen
 • Bouwkosten index
 • Bouwleges

Wilt u ook samenwerken met IGG?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking?

Neem contact met ons op