DATUM: 31-07-2015 |

CATEGORIE: 

Het laatste nieuws uit de bouwsector – week 30/31 2015


DATUM: 31-07-2015

CATEGORIE:

Het laatste nieuws uit de bouwsector – week 30/31 2015

AUTEUR

Arno Vonk

AUTEUR

Arno Vonk

De onschuldige tijd van komkommernieuws is haast niet meer. Ook deze zomer staan de ontwikkelingen binnen de bouwwereld niet stil. De headlines van deze week: Turks bouwbedrijf aast op Ballast Nedam, de invloed van de modulaire bouw en in juni van dit jaar zijn de prijzen van koopwoningen gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Onze selectie voor week 30/31

Lees meer over de overname van Ballast Nedam
Lees meer over de betekenis van de modulaire bouw
Lees meer over de prijsstijgingen van koopwoningen

Turks bouwbedrijf wil Ballast Nedam kopen

Ballast Nedam dreigt in Turkse handen te vallen. Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction is van plan om de Nederlandse onderneming voor 30 miljoen euro over te nemen, maakten beide concerns tijdens een gezamenlijke persconferentie bekend. Het bedrag zorgt voor een kapitaalinjectie bij Ballast Nedam. Het bedrijf verkeert in financiële problemen sinds de verliezen op de ondertunneling van de A2 bij Maastricht en de A15 Maasvlakte-Vaanplein.

Met de overname hoopt Ballast Nedam, dat zijn bedrijfsidentiteit en merk behoudt, toegang te krijgen tot markten die moeilijk toegankelijk zijn. Renaissance Construction is actief onder meer in Turkije, Rusland en voormalige Sovjetrepublieken.

‘Modulaire bouw, de beste uitvinding sinds gewapend beton’

Het is misschien wel de grootste verandering binnen de bouwwereld sinds de uitvinding van gewapend beton: modulaire bouw. Althans dat beweert Graham Coutts, van het Amerikaanse Jones Lang Lasalle, een van de grootste ondernemingen voor vastgoedmanagement. Bij modulaire bouw gaat het om kant-en-klare bouwpakketten die als legoblokken op elkaar kunnen worden gestapeld.

Ze zijn met name geschikt voor hoogbouw als wolkenkrabbers en daarmee populair in opkomende economieën als China, waar graag in de hoogte wordt gebouwd. Een pakket kan vanuit de fabriek direct worden uitgerust met sanitair, verwarming en andere voorzieningen. Voor modulaire bouw heb je minder grondstoffen nodig en het bouwproces kent een snellere voortgang.

De zon schijnt steeds meer voor huizenbezitters

Woningeigenaren kunnen steeds meer lachen. De prijs van koopwoningen in juni van dit jaar lag volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 2,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het prijsniveau ligt daarmee op hetzelfde niveau als oktober 2003.

Tegelijkertijd met dit nieuws kwamen ook de cijfers per regio over het tweede kwartaal naar buiten. In alle provincies lagen de verkoopprijzen van huizen hoger dan een jaar eerder. Noord-Holland gaat aan kop met 5,4 procent. Wat betreft de vier grote steden kunnen vooral woningeigenaren in Amsterdam tevreden zijn. Hier kenden de tweede kwartaalcijfers een toename van 8,1 procent. Utrecht deed het ook niet onaardig met 5,3 procent. Den Haag en Rotterdam volgen met respectievelijk 4,3 en 3,3 procent.

Deel dit met anderen

Adviesdiensten

  • Calculaties
  • Bouwkosten kompas
  • Calculaties
  • Bouwkosten index

Producten

  • Bouwkosten check
  • Investeringen
  • Bouwkosten index
  • Bouwleges

Wilt u ook samenwerken met IGG?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking?

Neem contact met ons op