DATUM: 24-07-2015 |

CATEGORIE: 

Het laatste nieuws uit de bouwsector – week 29 2015


DATUM: 24-07-2015

CATEGORIE:

Het laatste nieuws uit de bouwsector – week 29 2015

AUTEUR

Arno Vonk

AUTEUR

Arno Vonk

Cultuurcomplex Spuiplein Den Haag

De kogel is door de kerk: Den Haag krijgt een nieuw cultuurcomplex, het Spuikwartier. De bouwbedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit gaan ermee aan de slag. Naast dit nieuws ook meer over het dreigende tekort aan nieuwbouwwoningen en de rol van gemeenten als projectontwikkelaars.

Onze selectie voor week 29

Lees meer over het nieuwe Haagse cultuurcomplex Spuikwartier
Lees meer over het dreigende tekort aan nieuwbouwwoningen
Lees meer over de onjuiste rol van gemeenten als projectontwikkelaars

Architect Jo Coenen ontwerpt nieuw cultuurcomplex Spuikwartier

Het culturele hart van Den Haag krijgt vorm. De bouwbedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit zullen het nieuwe cultuurcomplex Spuikwartier, naar een ontwerp van architect Jo Coenen, bouwen, zo werd eerder deze maand bekendgemaakt. Het complex biedt onderdak aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De kosten bedragen 176 miljoen euro.

Een jaar geleden leek het ontwerp van het architectenbureau Neutelings Riedijk aan de winnende hand, maar dat stuitte op veel verzet van onder andere de Haagse Stadspartij en kwam er niet door. Een nieuwe aanbesteding had als doel het Spuiplein vrij te houden. IGG verzorgde het bouwkostenmanagement t/m het DO van het oorspronkelijke plan.

Bron: Gemeente Den Haag

Tekort aan nieuwbouwwoningen dreigt

De Monitor Nieuwe Woningen van de NEPROM signaleert een tekort aan nieuwe woningen. Oorzaak is het continue herstel op de nieuwbouw woningmarkt. In het eerste kwartaal van 2015 werden 15 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

De huidige omvang van de verkoopportefeuille is met ongeveer 7.000 woningen aan de lage kant. Zo ligt de verhouding tussen het aantal verkopen en de omvang van de verkoopportefeuille (verkoopquote) in het eerste kwartaal van 2015 op ongeveer 100 procent. In andere woorden: de verkoopportefeuille is ongeveer gelijk aan het aantal verkopen per kwartaal. Dit duidt op een krappe markt, die ook in de hausse voorafgaand aan de crisis werd gesignaleerd.

Bron: NEPROM

‘Gemeenten moeten zich niet gedragen als projectontwikkelaars’

Gemeenten dienen zich niet te gedragen als projectontwikkelaars, maar zich te beperken tot hun publieke taak. Dat stelt de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in het advies ‘Grond, geld en gemeenten’. In het verleden hebben gemeenten zeer veel risico genomen bij het aankopen van gronden om hiermee een actief grondbeleid te voeren. Hierdoor heeft een groot aantal gemeenten nu te maken met verliezen op de grondexploitatie.

IGG kan zich grotendeels vinden in de bevindingen van de Rfv. Het is zaak het grondbeleid te herzien op basis van realistische gegevens, ook als dat tot een negatieve vermogenspositie leidt. Het afwaarderen van de historische plankosten kan weer nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken en de mogelijkheden van een plangebied kunnen opnieuw worden bekeken.

Bron: Rob-Rfv

Deel dit met anderen

Adviesdiensten

  • Calculaties
  • Bouwkosten kompas
  • Calculaties
  • Bouwkosten index

Producten

  • Bouwkosten check
  • Investeringen
  • Bouwkosten index
  • Bouwleges

Wilt u ook samenwerken met IGG?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking?

Neem contact met ons op