DATUM: 14-08-2015 |

CATEGORIE: 

Het laatste nieuws uit de bouwsector – week 32/33 2015


DATUM: 14-08-2015

CATEGORIE:

Het laatste nieuws uit de bouwsector – week 32/33 2015

AUTEUR

Arno Vonk

AUTEUR

Arno Vonk

Over Imtech, het kraanongeluk in Alphen en huurprijzen

Niet van de voorpagina’s weg te slaan de afgelopen week: de ondergang van installatiebedrijf Imtech. Het ooit zo succesvolle bedrijf is failliet verklaard. Ook het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn houdt de gemoederen nog altijd bezig. En de huurprijzen zijn verder gestegen. U leest er meer over in het IGG-nieuws van deze week.

Onze selectie voor week 32/33

Lees meer over het failliet verklaarde Imtech
Lees meer over het kraanongeluk in Alpen aan den Rijn
Lees meer over de gestegen huurprijzen

Installatiebedrijf Imtech failliet verklaard

Twee keer slaagde Imtech erin gered te worden door banken. Een derde redding bleef uit. Afgelopen week vroeg het Goudse bedrijf uitstel van betaling aan. Daarna volgde het faillissement. Het beursgenoteerde Imtech kwam in financieel zwaar weer door miljoenenverlies na twee fraudezaken in Duitsland en Polen.

Imtech probeert nu onderdelen en divisies aan te verkopen. Maar wellicht worden ook deze onderdelen failliet verklaard en blijft er van het ooit succesvolle bedrijf niets over. Twee werkmaatschappijen zijn al van de hand gedaan: Nordic en Marine.

Nog vooral vragen over kraanongeluk Alphen aan den Rijn

De beelden van twee omvallende en piepende hijskranen in Alphen aan den Rijn maakten anderhalve week geleden indruk. Huizen werden bedolven. Er vielen geen doden en gewonden, maar er resten nog vele vragen. Welke fouten zijn er gemaakt? Wie is er verantwoordelijk en is er vooraf goed nagedacht over de risico’s.

Afgelopen week stelde de gemeente Alphen aan den Rijn het aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk voor het ongeluk. Maar deze twee bedrijven wijzen vooral naar elkaar. Het wachten is op het onderzoek naar het ongeval.

Huurprijzen stijgen vooral in grote steden

Tegenwoordig moet een huurder haast over een goed gevulde portemonnee beschikken om een huis te kunnen huren. Zeker in een van de grote steden. Daar stegen volgens Pararius, de grootste Nederlandse site voor het vinden van huurhuizen, dit kwartaal de huurprijzen in de vrije sector ten opzichte van vorig jaar tussen de 7 en 9 procent. Amsterdam is koploper met gemiddeld 7 procent.

Wie buiten de grote steden woont, hoeft minder diep in de buidel te tasten. Daar ligt de gemiddelde stijging op 2,3 procent. Oorzaak van de toename: het weinige aanbod tegenover de grote vraag.

Deel dit met anderen

Adviesdiensten

  • Calculaties
  • Bouwkosten kompas
  • Calculaties
  • Bouwkosten index

Producten

  • Bouwkosten check
  • Investeringen
  • Bouwkosten index
  • Bouwleges

Wilt u ook samenwerken met IGG?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking?

Neem contact met ons op