DATUM: 15-06-2021 |

CATEGORIE: 

De Oosterlingen: Being verrijkt nieuwe Amsterdamse woonwijk Oostenburg met 144 appartementen


DATUM: 15-06-2021

CATEGORIE:

De Oosterlingen: Being verrijkt nieuwe Amsterdamse woonwijk Oostenburg met 144 appartementen

Arno Vonk

AUTEUR

Arno Vonk

AUTEUR

Arno Vonk

Op één van de laatste kavels van Oostenburg ontwikkelt Being De Oosterlingen. Een bijzondere familie van zeven markante gebouwen, ontworpen door MVRDV, elk met een overtuigende, herkenbare identiteit. Samen vormen ze een vitaal eiland in de drukke stad, een stedelijke oase met een geheel eigen, bruisende dynamiek. IGG is betrokken als kostenadviseur binnen deze opgave.

De Oosterlingen is een nieuwe woon-werkplek met historisch besef, waar aandacht voor rust en ruimte hand in hand gaat met verbinden — van bewoners en buurtgenoten, jongeren en senioren, stad en natuur, verleden en heden. Een vitale leefomgeving met een verscheidenheid aan publieke voorzieningen. Een eiland binnen de wateren van de hoofdstad waar het leven wordt gevierd.

Historie voelbaar

Het waterrijke Oostenburg, om de hoek van de Czaar Peterstraat, kent een rijke industriële historie. Hier meerden de VOC-schepen aan om hun lading te lossen. Het stoere karakter van dit specifieke stukje Amsterdam komt terug in de vormgeving en materialisatie van de panden. Architectenbureau MVRDV vertaalde de omgeving naar een contrastrijk volume van zeven expressieve panden. Tezamen huizen ze 144 appartementen. De variëteit aan huur- en koopwoningen is aantrekkelijk voor diverse doelgroepen, van gezinnen en young professionals, tot expats en empty nesters. Het totale bruto-vloeroppervlak is 13.950 m2, waarvan 1.000 m2 commerciële plint.

Sterke identiteit

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de materialisatie van de gebouwen; ze hebben gevels van glas, hout en gerecycled baksteen tot bio-based composite en rammed earth. De kas, het vogelhuis, de rots, het huis, de imker, de tuin, de klont: allemaal brengen ze hun eigen kwaliteiten in, gezamenlijk vormen ze één verhaal. Dat verhaal gaat over alles wat bloeit en groeit, leeft en zich ontwikkelt op het eiland.

Eilandleven

Een verrassend ensemble van gebouwen aan het toekomstige Buurtplein, op de kop van het eiland, vormt een entree voor het gebied en reikt de hand naar de directe omgeving en de rest van de stad. Met veel zichtbaar groen, in de vorm van semipublieke daktuinen met elk een eigen functie, van appelboomgaard tot moestuin en exclusief voor fauna toegankelijk dakbos. Waardoor ook de dierenwereld zich hier straks bijzonder welkom heet. Dit geldt eveneens voor de groene façade, die vormt straks een uitnodigend welkom voor tal van vogelsoorten.

Dialoog als uitgangspunt

Tegelijk kent het eiland een hoge bouwdichtheid. Samen met een omgevingspsycholoog is onderzocht hoe de nieuwe bewoners zich straks echt thuis zullen voelen, op ‘hun’ eiland. Herkenbaarheid van ‘mijn gebouw’ bleek van essentieel belang. In dialoog met de architect heeft dit geleid tot een opmerkelijke speelsheid binnen en tussen de volumes, vergaande detaillering en onderscheidende materialisatie. Naast de onderscheidende vorm en materialisatie verschillen ook de functies per gebouw, qua type woningen maar ook bijvoorbeeld in de programmering.

Stad en bewoners in balans

Welzijn, de menselijke maat, en welbevinden staan centraal. Zodat iedereen zich duurzaam aan deze unieke plek kan hechten. Zogenaamde prikkelzones ondersteunen de veranderende behoefte voor levendigheid, verbinding of juist rust. De veelzijdige programmering, met onder meer doe horeca, een social impact factory en gezonde grab ’n go, sluit hierbij aan. Zo kom je straks samen op het plein, connect je bij de brainwash wasserette, op de collectieve daktuin of kijk je samen een zelfgekozen film in de private cinema voor 12 personen. Er is ook aandacht voor de individuele binnenwereld, met semipublieke en private ruimten, en door het slim nadenken over de oriëntatie van de gebouwen en indeling naar verschillende doelgroepen, leefstijlen en bioritmen.

Wie straks woont op De Oosterlingen is eilandbewoner in de drukke stad, waar continu de dialoog wordt gezocht met de medemens, (natuurlijke) omgeving, en de eigen innerlijke stem. En dat in hartje Amsterdam.

Kwaliteitsimpuls voor een nieuwe stadswijk

Na een competitie won Being de door Stadgenoot uitgeschreven tender voor de ontwikkeling van Oostenburg. Bas van Dam, CEO van Being, en Patrick Barské, Directeur Vastgoed & Ontwikkeling van Stadgenoot, ondertekenden op 11 juni 2021 de overeenkomst over de verwerving. Barské is onder de indruk van het plan van Being: “In dit plan zie je een uitgesproken visie, samen met het ontwerp van Winy Maas. Dit is een prachtige aanvulling op het toch al mooie aanbod op Oostenburg. Ik kijk uit naar de samenwerking bij de ontwikkeling van deze stoere stadswijk met een hechte gemeenschap.”

Als gebiedsontwikkelaar realiseert woningcorporatie Stadgenoot samen met marktpartijen op Oostenburg een nieuwe buurt die toegankelijk wordt voor iedereen met een gevarieerd aanbod van ongeveer 1800 woningen. Er komt een mooie mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, ontspanningsplekken en horeca en bedrijvigheid. Eind 2022 start de bouw van De Oosterlingen, die 18 maanden in beslag zal nemen.

Betrokken partijen

Voor meer informatie kijk op onze projectpagina of op www.deoosterlingen.nl

Deel dit met anderen

Adviesdiensten

  • Calculaties
  • Bouwkosten kompas
  • Calculaties
  • Bouwkosten index

Producten

  • Bouwkosten check
  • Investeringen
  • Bouwkosten index
  • Bouwleges

Wilt u ook samenwerken met IGG?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking?

Neem contact met ons op
Notheme1