DATUM: 09-04-2023 |

CATEGORIE: 

De kosten in beeld: Traditioneel versus conceptueel bouwen


DATUM: 09-04-2023

CATEGORIE:

De kosten in beeld: Traditioneel versus conceptueel bouwen

AUTEUR

Arno Vonk

AUTEUR

Arno Vonk

Conceptueel bouwen is Slimmer, sneller en garandeert een betere prijs-kwaliteit verhouding.

Dat is de voornaamste conclusie van ons onderzoek onderzoek dat we hebben opgesteld voor het Netwerk COnceptueel bouwen en Aedes. Deze resultaten gelden voor de nieuwbouw van grondgebonden (PMC 4) en gestapelde (PMC 9) sociale woningbouw. Op het gebied van volkshuisvesting staan we voor een enorme opgave. Zoals gesteld in het programma Woningbouw (Ministerie van BZK en Ruimtelijke Ordening) wordt ingezet op de realisatie van 900.000 woningen tot en met 2030. Kortom, er is behoefte aan meer, sneller, betaalbaarder en duurzaam bouwen. Uit dit onderzoek blijkt dat het kan en één van de oplossingsrichtingen is conceptueel bouwen.

Conceptueel bouwen is een belangrijke oplossingsrichting voor de woningbouwopgave.

Het doel van dit onderzoek is te komen tot een eerlijke vergelijking tussen conceptuele en traditionele bouw. Er is gekozen voor een kwantitatieve scenario analyse waarbij uitgangspunten in doorlooptijd en kosten tot in detail zijn onderbouwd. Omdat een conceptuele en traditionele woningbouwontwikkeling qua proces en taalgebruik van elkaar verschillen, is eerst gekozen generieke processtappen. Van daaruit zijn de verschillende activiteiten (zoals ontwerpen) uitgezet in tijd en omgezet in geld. Tenslotte zijn de resultaten getoetst door experts uit het Netwerk Conceptueel Bouwen.

Hopelijk leidt dit rapport tot een open en constructief gesprek tussen aanhangers van zowel traditioneel als conceptueel bouwen zodat we het beste van beide werelden kunnen combineren. Dat zal leiden tot voordelen in tijd en geld, terwijl we nog steeds unieke, architectonisch aantrekkelijke woningen en wijken blijven maken.

Download het volledige rapport.

Bekijk hier het artikel op de website van het Netwerp Conceptueel bouwen.

 

Deel dit met anderen

Adviesdiensten

  • Calculaties
  • Bouwkosten kompas
  • Calculaties
  • Bouwkosten index

Producten

  • Bouwkosten check
  • Investeringen
  • Bouwkosten index
  • Bouwleges

Wilt u ook samenwerken met IGG?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking?

Neem contact met ons op