LEED


Om welk bouwproject het ook gaat, duurzaamheid speelt tegenwoordig een grote rol. Het behoort tot de standaardeisen tijdens een bouwtraject. Elke betrokken partij heeft ermee te maken. Regel- en wetgeving vanuit de overheid dwingt ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers om duurzaam te bouwen.

Maar hoe weet je of je op het juiste spoor zit? Dat het bouwproject daadwerkelijk het predikaat duurzaamheid met recht verdient? Daarvoor worden in Nederland diverse duurzaamheidslabels gehanteerd. Te weten: BREEAM-NL, LEED, GPR Gebouw en Energielabel. Alle labels worden beoordeeld aan de hand van meetmethodes en scoresystemen.

Het scoresysteem van LEED

Op deze pagina gaan we dieper in op LEED. Dit label is afkomstig uit de Verenigde Staten en is een afkorting van Leadership in Energy and Environmental Design.

LEED is ontwikkeld door de US Green Building Council (USGBC) en sluit aan op de methodiek van de World Green Building Council. LEED kent een gebouw scores toe op de gebieden ruimtelijke ontwikkeling, waterbesparing, energiezuinigheid, materiaalkeuze, binnenmilieu en innovativiteit. Alle punten bij elkaar leiden tot een waardering van het gebouw in de volgende scores: certified, silver, gold en platinum.

Het scoresysteem van LEED kent punten toe aan ruimtelijke ontwikkeling, waterbesparing, energiezuinigheid, materiaalkeuze, binnenmilieu en innovativiteit. De hoeveelheid punten wordt omgezet in een waardering: platina, goud, zilver of certificering. De beoordeling is aan een speciale commissie.

LEED is voor elk bouwproject

Het LEED-label kan op elk project toegepast worden. Niet alleen op nieuwbouw, maar ook op bestaande gebouwen in het geval van een renovatie. Aan de hand van een quickscan is het mogelijk om de duurzaamheid van een civiele werken of infrastructuur vast stellen. Daarbij kunnen tevens de kosten en baten wat betreft de duurzaamheid worden berekend.

Quickscan LEED

Indien u voor een project de mogelijkheden van een LEED certificering wilt onderzoeken dan kunnen de duurzaamheids-deskundigen van IGG een LEED quickscan uitvoeren. In deze quickscan worden de mogelijkheden onderzocht voor het behalen van een label bij uw project. IGG gaat hierin een stap verder dan traditionele quickscans aangezien IGG de kosten en baten van een credit mede opneemt in de quickscan.

Bouwadviesbureau IGG heeft ervaring met alle vier hierboven genoemde duurzaamheidslabels. Wij kunnen u helpen met het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Wilt u meer weten over LEED? Neem dan contact met ons op en een van onze duurzaamheidsspecialisten legt u er alles over uit.

Kosten en baten van LEED

Bij een LEED onderzoek zorgt IGG voor een kosten en baten overzicht van de suggereerde ingrepen. Met deze kosten-baten analyse kan op een gedegen wijze een goede keuze worden gemaakt voor het in te zetten credit.

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om LEED in uw project toe te passen?

Of wilt u een gedegen kosten-baten analyse van uw duurzaamheidsambities? Bij IGG vindt u altijd een antwoord op maat.

Neem contact op

Bekijk project

Oosterdokseiland kavel 5-6

Amsterdam

Bekijk project

HAUT

Amsterdam

Bekijk project

Centrale huisvesting Leidschendam-Voorburg

Leidschendam

Bekijk project

Sharing Tower

Amsterdam

Bekijk al onze projecten op de overzichtspagina