Een bouwproces kan onoverzichtelijk verlopen


Projecten kennen verschillende complexiteitsniveau ’s en invloedsferen. Aannemers en adviseurs sluiten in verschillende stadia aan bij het proces, komen met onverwachte eisen en wensen en verdedigen hun belangen. Bij het ene project zal de invloed van de opdrachtgever gedurende het ontwerpproces voor wijzigingen zorgen en bij een ander project zal juist worden gezocht naar uitvoeringszekerheid.

De voordelen van een bouwteam

Wat zijn precies de voordelen van een bouwteam? Onnodige kosten, de zogeheten faalkosten, kunnen in een vroeg stadium al worden teruggebracht. Het proces kent minder vertraging door tijdige afwegingen en het afstemmen van de werkzaamheden in de uitvoeringsfase. Het is direct duidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt van iedere betrokken partij.

De mogelijkheden en onmogelijkheden binnen een ontwerp komen eerder aan het licht, zodat het ontwerp kan worden verfijnd. Er is in een vroeg stadium overleg mogelijk over alternatieve mogelijkheden, kosten en planning. Daarnaast kan iedereen eenvoudig gebruik maken van elkaars kennis en hulp.

Vragen over een bouwteam?

Het opzetten van een bouwteam hangt af van het soort bouwproject en de doelstellingen. Daarom zijn er nog diverse andere organisatievormen: variërend tussen de traditionele bouwvorm, waarin de opdrachtgever afzonderlijk contact heeft met de betrokkenen, en Turn-Key, waarbij de opdrachtgever de vragen, wensen en eisen voor het ontwerp afbakent en de verantwoordelijkheid ligt bij de opdrachtnemer.

Bent u voor een bouwproject op zoek naar de beste organisatievorm?

De experts van IGG informeren u over de verschillen tussen een bouwteam en andere organisatievormen en geven advies over welke het beste bij uw bouwproject pas. 

Neem contact op

Bekijk project

VDMA Terrein

Eindhoven

Bekijk project

Passenger Terminal

Amsterdam

Bekijk project

Fashion Dome

Almere

Bekijk project

Distributiecentrum

Bekijk al onze projecten op de overzichtspagina