DATUM: 07-09-2015 |

CATEGORIE: 

Het laatste nieuws uit de bouwsector – week 36/37 2015


DATUM: 07-09-2015

CATEGORIE:

Het laatste nieuws uit de bouwsector – week 36/37 2015

AUTEUR

Arno Vonk

AUTEUR

Arno Vonk

Over goede cijfers in de bouw en de verschillen in bouwleges

De economie zit in de lift. Alle seinen staan steeds meer op groen. Dat valt ook deze dagen te merken. Het aantal vergunningen voor de bouw van nieuwe woningen is verdubbeld. Daarnaast zag de bouwwereld in het tweede kwartaal van dit jaar alleen maar positieve ontwikkelingen. Ook gaan we in dit snacknieuws dieper in op de verschillen tussen gemeentelijke bouwleges.

Onze selectie voor week 36/37

Lees meer over het aantal vergunningen voor nieuwbouw woningen
Lees meer over de positieve geluiden binnen de bouwsector
Lees meer over de verschillen tussen bouwleges

Aantal vergunningen voor nieuwe woningen verdubbeld

Het vertrouwen in de woningmarkt groeit en groeit. Dat valt terug te zien in het aantal vergunningen voor nieuw te bouwen huizen dat in het tweede kwartaal van dit jaar is afgegeven. Het gaat om ruim vijftienduizend licenties, met name voor projectontwikkelaars, makelaars en verzekeraars. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder en het hoogste aantal sinds 2009.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alle provincies kennen een toename. De stijging is het meest in Noord-Holland. Alleen in de provincie Groningen liep de hoeveelheid verleende vergunningen terug.

Bron: CBS

Bouwsector scoort op vrijwel alle fronten

De sterke opleving van de woningmarkt vertaalt zich in betere cijfers voor de bouwsector. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is over het tweede kwartaal van 2015 op vele vlakken een stijgende lijn te zien. De omzet en de toegevoegde waarde lagen 10 procent hoger dan een jaar daarvoor.

Daarnaast gingen minder bouwbedrijven in het tweede kwartaal van dit jaar failliet, kregen architecten meer opdrachten en werd er opnieuw meer in woningen geïnvesteerd. Alleen het aantal banen loopt niet in de pas met de goede cijfers. Dat nam licht af.

Bron: CBS, ArchitectenWeb

VEH: uniforme kostenprijsberekening bouwleges

De Vereniging Eigen Huis (VEH) hekelt de verschillen tussen bouwleges per gemeente. De VEH roept de overheid op om een gelijkmatige kostenprijsberekening te hanteren. Ook dit jaar zijn de verschillen tussen de prijs voor een bouwvergunning groot. In 38 gemeenten stegen de kosten met 10 procent, terwijl in andere gemeenten de tarieven met 10 procent afnamen.

Voor een kleine verbouwing stegen de leges met 2,3 procent. Bij de bouw van een nieuwe woning 2,5 procent. Sommige gemeenten kennen forse uitschieters. Dat zorgt voor onbegrip bij burgers, meent de VEH. Een uniforme prijs moet de kosten inzichtelijk maken, stelt de organisatie.

Bron: VEH, ArchitectenWeb

Deel dit met anderen

Adviesdiensten

  • Calculaties
  • Bouwkosten kompas
  • Calculaties
  • Bouwkosten index

Producten

  • Bouwkosten check
  • Investeringen
  • Bouwkosten index
  • Bouwleges

Wilt u ook samenwerken met IGG?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking?

Neem contact met ons op