Wat betekent Cradle to Cradle voor de bouwsector?


De meeste menselijke productieprocessen creëren afval, zowel tijdens het vervaardigen van het product als aan het einde van de levenscyclus. Producten worden na hun nuttige levensduur weggegooid en zijn vervolgens functioneel waardeloos of slechts beperkt bruikbaar. Dit in tegenstelling tot de natuur, waar ‘echte’ kringlopen bestaan – bouwstoffen veranderen, maar gaan niet verloren.

Dit natuurlijke model – een wereld van nuttige productie zonder noemenswaardige afvalstromen – vormt de basis voor Cradle to Cradle (C2C) bouwen.

Arno Vonk

Directeur / Senior Deskundige

a.vonk@igg.nl
070 514 54 20
Download vCard

Ieder gebouw heeft een functionele levensduur – maar wat gebeurt er nadat deze grens bereikt is? De ontwikkeling van C2C-processen in de bouwsector volgt in algemene zin twee lijnen: geplande veranderbestendigheid en geplande recycling. De eerste ontwikkelrichting focust zich op het creëren van gebouwen die voor andere doelen ingezet kunnen worden nadat deze volledig zijn afgeschreven. Hierbij is het zaak dat de schil zodanig wordt ontworpen dat deze over meerdere decennia mooi blijft en goed in de omgeving past, terwijl de binnenkant van het gebouw flexibel ingericht wordt.

De tweede ontwikkelrichting gaat ervan uit dat afgeschreven gebouwen eenvoudig en met behoud van zoveel mogelijk bruikbare materialen afgebroken moeten kunnen worden. Ook moet men bij de aanleg van de fundering rekening houden met de latere ontwikkeling van het gebied – toekomstige generaties moeten evenveel of meer waarde uit de grond kunnen halen, in plaats van minder.

Het spreekt voor zich dat de Cradle to Cradle filosofie lastige uitdagingen met zich meebrengt voor de bouwsector, maar het biedt ook uitstekende kansen voor innovatie.

Heeft u een C2C-project voor ogen en zoekt u een bouwkostenspecialist met ervaring op dit gebied?

Of wilt u meer informatie over de mogelijkheden van Cradle to Cradle bouwen? IGG heeft ruime ervaring met duurzaam bouwen – u kunt voor vragen altijd contact opnemen met onze adviseurs.

Neem contact op

Bekijk project

Oosterdokseiland kavel 5-6

Amsterdam

Bekijk project

HAUT

Amsterdam

Bekijk project

Centrale huisvesting Leidschendam-Voorburg

Leidschendam

Bekijk project

Sharing Tower

Amsterdam

Bekijk al onze projecten op de overzichtspagina