Samenwerkingsvormen in de bouw

De bouwwereld is voortdurend in beweging. Nieuwe wetten en regels, economische schommelingen en het steeds complexer worden van bouwprojecten hebben invloed op de verhoudingen tussen opdrachtgever en -nemer. Hierdoor ontstaan er (nieuwe) samenwerkingsvormen tussen de betrokken partijen.

Er zijn diverse manieren om een samenwerkingsvorm vast te leggen. Maar voor welke contractvorm kiest u? Welke past het best bij uw project? Welke risico’s en verantwoordelijkheden zijn ermee gemoeid en in welke samenwerkingsvorm kunt u het bouwtraject optimaal beheersen? De verschillende samenwerkingsvormen in bouw worden hieronder uitgelegd.

Opties van samenwerkingsvormen in de bouw

Om te beginnen kan er worden gekozen voor een traditionele contractvorm. De bekendste is die waarin de opdrachtgever alle touwtjes in handen heeft. Van ontwerp tot en met financiering. De uitvoering wordt overgelaten aan de opdrachtnemer. Binnen deze methode zijn diverse varianten mogelijk, zoals het bouwteam.

Wie afstapt van traditionele samenwerkingsvormen in de bouw komt uit op geïntegreerde contracten. Hierin krijgt de uitvoerende partij meer verantwoordelijkheden naar zich toegeschoven, maar kan zij eveneens vanuit haar kennis en kunde het ontwerpproces verbeteren. Dan kan worden gedacht aan het ontwerp, maar ook aan de financiering van een bouwproject of het onderhoud.

IGG vertelt u alles over de samenwerkingsvormen in de bouw

Om de samenwerking in goede banen te leiden is contractmanagement nodig. Dit is een overeenkomst tussen alle deelnemende partijen. Hun rechten en plichten worden vastgelegd. Alsmede de aansturing. Veranderingen tijdens de samenwerking worden hierin gedocumenteerd. Uitgangspunt is dat de samenwerking en het bouwproces een vloeiend karakter krijgt.

Bij maincontracting wordt het beheer en onderhoud uitbesteed aan één partij. Dat is vaak de uitvoerende partij tijdens het bouwproject, want die weet als geen ander hoe het nieuwe pand, dat treinstation of die brug in elkaar steekt. Meer weten over samenwerkingsvormen in de bouw? Neem dan contact op met IGG.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Mail
 

Marc Onderwater

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Contractmanagement

First

Rotterdam
A DAM Toren

Amsterdam
OV Terminal Breda CS

Breda
Square

Amsterdam
Anklaar

Apeldoorn
Uitbreiding stoelen Amsterdam ArenA

Amsterdam
12
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners