Geïntegreerde contracten

Bouwprojecten zijn complex. Daarbovenop komt dat elk proces anders is. Met andere doelstellingen, partners en specificaties. De verhouding tussen de samenwerkende partijen, de opdrachtgever en opdrachtnemer, kan op diverse manieren worden vastgelegd met als doel dat de uitvoering helder en vlekkeloos verloopt.

Er zijn verschillende contractvormen mogelijk om de relatie tussen opdrachtgever en -nemer te bepalen. Bouwproject verschillen immers van soort. Naast de traditionele contractvormen is er nog een optie. Is het bouwproces ingewikkeld of moeten de verantwoordelijkheid tussen de partijen worden verdeeld dan komen geïntegreerde contracten van pas.

Het kenmerk van geïntegreerde contracten

Dé eigenschap van geïntegreerde contracten is dat binnen het bouwproces de taken en verantwoordelijkheden aan één partij worden toebedeeld, zoals bij UAV-GC. Hierin is de opdrachtgever de initiatiefnemer van het project. De opdrachtnemer is vanaf een vastgesteld moment verantwoordelijk voor zowel (de uitwerking van) het ontwerp als de uitvoering.

De meest heldere vorm van een geïntegreerde contract is Design & Build. Hierbinnen neemt een partij het ontwerp en de uitvoering van een object voor zijn verantwoording. De opdrachtgever neemt afstand tot het object. Het loopt weinig risico’s. Voor kostenoverschrijdingen en vertragingen is de opdrachtnemer aansprakelijk. Die regelt ook de contacten met de aannemer.

Vragen over geïntegreerde contracten?

Maar er zijn meerdere vormen, zoals DBMO en DBFMO. Hierbinnen komt het zwaartepunt nog meer liggen bij de opdrachtnemer. Die neemt niet alleen de uitvoering en het ontwerp op zich. Maar staat ook garant voor het onderhoud, de financiering en exploitatie. Deze twee constructies zijn in opkomst.

Vindt u het lastig om een keuze te maken tussen de verschillende contractvormen? Twijfelt u tussen een traditionele samenwerking en geïntegreerde contracten? Schroom dan niet om IGG in te schakelen. Onze deskundigen leggen de verschillende samenwerkingsvormen uit en adviseren welke het best bij uw project past. Neem daarom contact op met IGG.

 

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Mail
 

Marc Onderwater

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Contractmanagement

First

Rotterdam
A DAM Toren

Amsterdam
OV Terminal Breda CS

Breda
Square

Amsterdam
Anklaar

Apeldoorn
Uitbreiding stoelen Amsterdam ArenA

Amsterdam
12
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners