Energieprestatieadvies (EPA)

Ieder gebouw dat binnen Nederland verkocht wordt moet van een Energielabel voorzien zijn; dit heeft de Europese Unie middels diverse richtlijnen voorgeschreven. Het idee hierachter is dat kopers vooraf duidelijk moeten kunnen zien hoe energiezuinig en milieuvriendelijk een bouwwerk precies is. Hoewel het een handige eerste indicatie is laat het verplichte label alleen zien in welke energieklasse een gebouw zich bevindt – het biedt geen duidelijke handvatten voor verbetering.

Een Energieprestatieadvies (EPA) biedt wel dit perspectief. Het Energieprestatieadvies is een aanvulling op het Nederlandse Energielabel – een specifiek maatwerkadvies dat inzicht biedt in de huidige energieprestaties van een gebouw en tegelijkertijd laat zien welke stappen er mogelijk zijn om deze te verbeteren. Een EPA kan zowel voor oude gebouwen als nieuwbouw binnen de categorieën woningbouw en utiliteitsbouw aangevraagd worden en bedrijven kunnen een deel van de kosten van het advies aftrekken van hun fiscale winst.

Een EPA-maatwerkrapport laten opstellen

Het Energieprestatieadvies is, in tegenstelling tot het Energielabel, niet verplicht. Dit neemt echter niet weg dat het opstellen van een EPA-rapport interessante voordelen kan hebben. Dit heeft een aantal redenen.

Ten eerste geeft het Energieprestatieadvies een betere weergave van uw huidige situatie en energieverbruik dan het Energielabel – bouwjaar, isolatiemaatregelen, stookkosten en warmtevoorzieningen worden allemaal in het rapport meegenomen.

Ten tweede doet het rapport aan de hand van deze resultaten een aantal suggesties voor verbetermaatregelen, compleet met een overzicht van implementatiekosten en een projectie van de verwachte stookkosten na implementatie. De kosten en baten van de maatregelen worden afzonderlijk berekend en in combinatie met terugverdientijden gepresenteerd. Ook de potentiële CO2-reductie wordt voor u in kaart gebracht.

Tot slot kunt u 44% van de kosten van zowel het advies als de implementatie van verbeteringen via de Energie-Investeringsaftrek in mindering brengen op de fiscale winst van uw onderneming. U kunt de energiekosten en het comfort van een gebouw of object dus betrekkelijk voordelig verhogen.

Heeft u vragen over het Energieprestatieadvies of wilt u een EPA-maatwerkrapport laten opstellen? Het team van IGG kan u uitgebreid adviseren. Neem contact op met een van onze specialisten om te bekijken wat er in uw situatie mogelijk is.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Twitter LinkedIn Mail
 

Rob Passchier (RKN)

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Duurzaamheidsadvies

Oosterdokseiland kavel 5-6

Amsterdam
HAUT

Amsterdam
Sharing Tower

Amsterdam
First

Rotterdam
Renovatie Raadhuisplein 1

Leidschendam
Uitbreiding Koningin Wilhelminalaan 2

Leidschendam
12
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners