Duurzaamheidslabels

De Nederlandse overheid stelt strenge eisen aan (nieuw)bouwprojecten. Duurzaamheid is hierbij inmiddels uitgegroeid tot een prominent aandachtspunt; duurzaam bouwen is minder belastend voor omgeving en milieu en wordt mede daarom middels wet- en regelgeving gestimuleerd.

Het definiëren van de duurzaamheidsprestaties van gebouwen was lange tijd een lastig vraagstuk – wat is duurzaamheid immers precies, en op welke manier moet het gemeten worden? Tegenwoordig zijn er in Nederland vier duurzaamheidslabels voor gebouwen beschikbaar: BREEAM-NL, LEED, GPR Gebouw en Energielabel. De duurzaamheidslabels benaderen de prestaties van een gebouw elk vanuit een andere invalshoek en ieder label hanteert daarbij een eigen meetmethode en scoresysteem. IGG legt u graag uit hoe de labels verschillen en staat klaar om u te adviseren over de beste keuze voor uw bouwproject.

Nederlandse duurzaamheidslabels nader bekeken

BREEAM-NL is het meest volledige duurzaamheidslabel op de Nederlandse markt; energieprestaties, gezondheid, omgeving, water, materialen, afvalmanagement, landgebruik, ecologische footprint, vervuiling en zelfs het beheer van het gebouw moeten voor certificering gemeten worden. Het label kan toegepast worden op bestaande bouw, nieuwbouw en gebieden en is ontwikkeld voor gebruik door overheden, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Er zijn vijf scoreniveaus en de uitslag wordt geborgd met een certificaat.

LEED en GPR Gebouw zijn ontwikkeld voor dezelfde doelgroepen en bouwtypen als BREEAM-NL, maar deze duurzaamheidslabels meten vanuit minder categorieën. LEED besteedt voornamelijk aandacht aan gezondheid en milieuvriendelijkheid, terwijl GPR Gebouw ook de gebruikskwaliteit en de toekomstige waarde van het object meeweegt. LEED heeft vier scoreniveaus; GPR Gebouw kent een cijfer van 1 t/m 10 toe. Bij GPR Gebouw wordt geen certificaat afgegeven. Dit is bij LEED wel het geval.

Het Energielabel is de meest beperkte optie onder de Nederlandse duurzaamheidslabels. Het label is uitsluitend bedoeld voor bestaande bouw en doet alleen uitspraken over de energieprestaties van een gebouw; deze worden van G tot A++ op een certificaat in kaart gebracht.

Welk label u ook kiest, IGG helpt u graag om de optimale oplossing te vinden. Wilt u meer weten over het gebruik van duurzaamheidslabels bij Nederlandse bouwprojecten, of heeft u behoefte aan professioneel advies? Neem dan contact op met IGG.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Mail
 

Marc Onderwater

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Duurzaamheidsadvies

Oosterdokseiland kavel 5-6

Amsterdam
HAUT

Amsterdam
Sharing Tower

Amsterdam
First

Rotterdam
Renovatie Raadhuisplein 1

Leidschendam
Uitbreiding Koningin Wilhelminalaan 2

Leidschendam
12
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners