Design-Build-Maintain-Operate (DBMO)

Steeds meer opdrachtgevers zoeken naar innovatieve manieren om bouwprojecten minder complex en kostbaar te maken. Hierbij maakt men niet alleen gebruik van nieuwe bouwmethoden, maar ook van vernieuwende contractvormen; zowel aannemer als opdrachtgever kunnen met een slimme overeenkomst voor bouw en gebruik hun risico’s en kosten aanmerkelijk verkleinen.

Het DBMO-contract (Design-Build-Maintain-Operate) wordt dan ook steeds vaker ingezet door opdrachtgevers. Dit type ontwikkelings- en exploitatiecontract komt voor een groot deel overeen met het DBFMO-contract (Design-Build-Finance-Maintain-Operate). Er is echter één belangrijk verschil: de financiering komt bij DBMO niet voor rekening van de aannemende partij, maar blijft tot de verantwoordelijkheden van de opdrachtgever behoren.

Hoe werkt DBMO?

Bij DBMO draagt de opdrachtgever het ontwerpen en bouwen van een gebouw inhoudelijk over aan een aannemer. De contractvorm is in feite hetzelfde als Design and Build, maar dan in combinatie met een overeenkomst voor onderhoud en facilitaire dienstverlening voor een bepaalde periode. De functionele eisen voor het gebruik van het gebouw worden voorafgaand aan het project besproken en contractueel vastgelegd (men spreekt hier ook wel over de outputspecificaties van het project). Deze eisen worden vervolgens geheel door de aannemer uitgewerkt in het uiteindelijke gebouw.

De opdrachtgever financiert bij DBMO de realisatie van het pand en betaalt daarna een prestatiegerelateerd bedrag aan de aannemer voor de onderhoudstaken en facilitaire taken die in het DBMO-contract overeengekomen zijn. Door deze constructie valt de initiële investering van de opdrachtgever vaak lager uit; de aannemer kan bij DBMO niet alleen efficiënter – en dus goedkoper –werken, maar krijgt bij het afsluiten van het contract ook zicht op zekere inkomsten voor de lange termijn. Hierdoor kunnen opdrachtgevers een lagere prijs voor ontwerp en realisatie bedingen.

Vraagt u zich af of een DBMO-contract voor uw bouwproject geschikt zou zijn? Bent u als aannemer of opdrachtgever betrokken bij een DBMO-aanbestedingstraject, en wilt u zeker weten dat de bouwkosten correct berekend zijn? De specialisten van IGG helpen u graag verder. Wij hebben veel ervaring met DBMO-contracten en kunnen u adviseren over alle facetten van deze contractvorm. Neem voor vragen of advies direct contact op met ons team.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Mail
 

Marc Onderwater

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Aanbestedingsmanagement

The British School of Amsterdam

EA Laan van Puntenburg 100

Utrecht
Nationale Postcodeloterij

Amsterdam
Gershwin Brothers

Amsterdam
De Steltloper

Amsterdam
First

Rotterdam
123
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners