Design-Build-Finance-Maintain-Operate (DBFMO)

Opdrachtgevers zijn altijd op zoek naar manieren om de total cost of ownership van een gebouw te verkleinen – zeker bij grootschalige bouwprojecten met een aanzienlijke initiële investering en een lange verwachte exploitatietermijn. Het inrichten van een DBFMO-contract is in dergelijke gevallen dan ook een populaire keuze; één partij draagt hierbij de verantwoordelijkheid voor alle fasen in het bouw- en exploitatieproces, van het ontwerp, de bouw en de financiering tot het onderhoud en de facilitaire dienstverlening.

DBFMO is een contractvorm die versimpelt en ontzorgt – het gebouw wordt in feite niet als product, maar als dienst geleverd. Beide partijen krijgen hier iets voor terug; de opdrachtgever kan zijn investering beter spreiden en heeft de zekerheid dat de exploitatie voor langere tijd in goede handen is, terwijl de aannemer maximale controle heeft over de realisatie van het project en verzekerd is van stabiele inkomsten over de levensduur van het pand.

Voorwaarden voor DBFMO

Design-Build-Finance-Maintain-Operate brengt de vijf stadia van een bouwproject samen binnen één pakket van verantwoordelijkheden. Dit kan interessant zijn voor opdrachtgevers en aannemers, maar alleen wanneer het bouwproject in kwestie aan bepaalde voorwaarden voldoet.

De belangrijkste hiervan is de haalbaarheid – DBFMO is het beste geschikt voor grote bouwprojecten waarbij de vraag naar huisvesting in het gebouw over de contractperiode vrijwel gegarandeerd is. Tevens moeten de risico’s van het project goed beheersbaar zijn. Is het project te klein, de omgeving te dynamisch of de huisvestingsvraag te instabiel, dan is deze contractvorm minder aantrekkelijk.

Verder is het bij Design-Build-Finance-Maintain-Operate noodzakelijk dat beide partijen goede overeenkomsten sluiten over de exploitatie van het gebouw, de financiële zijde van het project en de verdeling van de risico’s. Hierbij moeten de bouwkosten vanzelfsprekend voor beide partijen volstrekt transparant worden gemaakt. Dit proces kost doorgaans dan ook veel tijd, maar is van vitaal belang voor een goede afloop.

Overweegt u om een project uit te schrijven onder een DBFMO-contract, en zoekt u een bouwkostenspecialist die u hierbij kan begeleiden? Wilt u als aannemer zeker weten dat u niets over het hoofd heeft gezien bij het DBFMO-contract waar u op inschrijft? IGG heeft de expertise in huis om u te ondersteunen bij deze bouwmethodiek. Neem voor vragen of meer informatie contact op met onze adviseurs.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Mail
 

Marc Onderwater

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Aanbestedingsmanagement

The British School of Amsterdam

EA Laan van Puntenburg 100

Utrecht
Nationale Postcodeloterij

Amsterdam
Gershwin Brothers

Amsterdam
De Steltloper

Amsterdam
First

Rotterdam
123
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners