Design and Build

Design and Build, ook wel aangeduid met design-build, design/build, D-B of D/B, is een aanpak die binnen de bouwsector gebruikt wordt bij het afleveren van projecten. Binnen deze methodiek is één partij verantwoordelijk voor zowel het ontwerpen als het bouwen van het gebouw of object in kwestie.
Deze manier van werken heeft, mits vakkundig toegepast, een aantal interessante voordelen voor de opdrachtgever.

Kostenbeheersing en risicodekking bij Design and Build

Bij conventionele bouwprojecten kunnen verschillende partijen aangetrokken worden voor afzonderlijke onderdelen van het totale project. Het ontwerp wordt aanbesteed bij een ontwerper en de bouw bij een aannemer, waarna beiden met elkaar moeten samenwerken om te voorkomen dat het project buiten de toleranties van budget en/of planning treedt.

Dit is bij Design and Build niet het geval; één aannemer draagt hierbij alle verantwoordelijkheden binnen het project. Hierdoor wordt het risico van de opdrachtgever geminimaliseerd – het merendeel van het project wordt door één partij gerealiseerd en deze is derhalve geheel aansprakelijk voor vertragingen of budgetoverschrijdingen over meerdere processen en fasen. Bovendien is er de facto sprake van een harmonieuze samenwerking tussen ontwerper en aannemer. De opdrachtgever zal dus nooit tussen twee conflicterende partijen komen te staan.

Naast dit belangrijke pluspunt biedt Design and Build ook voordelen voor de kostenbeheersing en de planning van de oplevering. Doordat de ontwerp- en bouwfasen met elkaar overlappen kunnen gebouwen dankzij de Design and Build methodiek sneller opgeleverd worden. Daarbij worden de bouwkosten beter beheersbaar – de toegenomen synergie tussen ontwerpers, inkopers en bouwers zorgt voor minder onzekerheid en meer transparantie.

Randvoorwaarde voor een succesvol D-B proces is wel dat er duidelijke kaders worden gedefinieerd op gebied van het gewenste resultaat en de financiële kaders.

Overweegt u om een bouwproject middels Design and Build tot stand te laten komen en heeft u vragen over deze vorm van werken? Bent u op zoek naar een bouwkostenadviseur die u kan begeleiden bij deze projectvorm? IGG heeft ruime ervaring met design-build projecten en staat klaar om u te adviseren en ondersteunen.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Mail
 

Marc Onderwater

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Aanbestedingsmanagement

The British School of Amsterdam

EA Laan van Puntenburg 100

Utrecht
Nationale Postcodeloterij

Amsterdam
Gershwin Brothers

Amsterdam
De Steltloper

Amsterdam
First

Rotterdam
123
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners