Crade to Cradle (C2C)

De toegenomen aandacht voor duurzaamheid brengt interessante perspectieven met zich mee voor innovatie in de Nederlandse bouwsector. Een van de meest spraakmakende concepten op dit gebied is het zogeheten “Cradle to Cradle” bouwen, waarbij gebouwd wordt met toekomstige afbraak of herbestemming in gedachten.

De meeste menselijke productieprocessen creëren afval, zowel tijdens het vervaardigen van het product als aan het einde van de levenscyclus. Producten worden na hun nuttige levensduur weggegooid en zijn vervolgens functioneel waardeloos of slechts beperkt bruikbaar. Dit in tegenstelling tot de natuur, waar ‘echte’ kringlopen bestaan – bouwstoffen veranderen, maar gaan niet verloren.

Dit natuurlijke model – een wereld van nuttige productie zonder noemenswaardige afvalstromen – vormt de basis voor Cradle to Cradle (C2C) bouwen.

Wat betekent Cradle to Cradle voor de bouwsector?

Ieder gebouw heeft een functionele levensduur – maar wat gebeurt er nadat deze grens bereikt is? De ontwikkeling van C2C-processen in de bouwsector volgt in algemene zin twee lijnen: geplande veranderbestendigheid en geplande recycling. De eerste ontwikkelrichting focust zich op het creëren van gebouwen die voor andere doelen ingezet kunnen worden nadat deze volledig zijn afgeschreven. Hierbij is het zaak dat de schil zodanig wordt ontworpen dat deze over meerdere decennia mooi blijft en goed in de omgeving past, terwijl de binnenkant van het gebouw flexibel ingericht wordt.

De tweede ontwikkelrichting gaat ervan uit dat afgeschreven gebouwen eenvoudig en met behoud van zoveel mogelijk bruikbare materialen afgebroken moeten kunnen worden. Ook moet men bij de aanleg van de fundering rekening houden met de latere ontwikkeling van het gebied – toekomstige generaties moeten evenveel of meer waarde uit de grond kunnen halen, in plaats van minder.

Het spreekt voor zich dat de Cradle to Cradle filosofie lastige uitdagingen met zich meebrengt voor de bouwsector, maar het biedt ook uitstekende kansen voor innovatie. Heeft u een C2C-project voor ogen en zoekt u een bouwkostenspecialist met ervaring op dit gebied? Of wilt u meer informatie over de mogelijkheden van Cradle to Cradle bouwen? IGG heeft ruime ervaring met duurzaam bouwen – u kunt voor vragen altijd contact opnemen met onze adviseurs.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Mail
 

Marc Onderwater

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Duurzaamheidsadvies

Oosterdokseiland kavel 5-6

Amsterdam
HAUT

Amsterdam
Sharing Tower

Amsterdam
First

Rotterdam
Renovatie Raadhuisplein 1

Leidschendam
Uitbreiding Koningin Wilhelminalaan 2

Leidschendam
12
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners