Bouworganisatievormen

Bouwprojecten zijn inherent complexe processen. Een bouwproject kent doorgaans diverse betrokkenen die goed onderling moeten kunnen samenwerken om de kwaliteit van het resultaat te kunnen garanderen. Omdat de doelstellingen en opzet per project verschillen, is het onmogelijk om één organisatievorm als beste aan te wijzen. In de praktijk wordt daarom per project bepaald welke vorm van werken het beste geschikt is om kwaliteit te waarborgen. Hierbij wordt vaak gekozen uit een van de volgende bouworganisatievormen.

Traditionele bouwvorm

Bij traditionele bouworganisatievormen zijn ontwerp en uitvoering gescheiden. De opdrachtgever heeft zowel met de ontwerper als de met de aannemer een aparte contractuele relatie en het proces is sequentieel ingedeeld, waardoor deze organisatievorm doorgaans relatief eenvoudig is. Daarbij wordt open concurrentie gestimuleerd door het feit dat de bouwende partij pas later in het proces gecontracteerd wordt. De zeer modulaire opzet leidt echter wel tot hogere coördinatiekosten en beperkt de inbreng van expertise van de kant van de aannemer.

Bouwteam

Werkt men tijdens een bouwproject met een bouwteam, dan wordt de aannemende partij al tijdens de ontwerpfase bij het project betrokken. Deze aanpak zorgt ervoor dat uitvoerende expertise reeds in een vroeg stadium van het bouwproject beschikbaar is; de aannemer heeft meer verantwoordelijkheid en draagt actief bij aan het verfijnen van het ontwerp. Hier staat echter wel tegenover dat het moeilijker is om de koers van het project in latere stadia bij te sturen. Ook is open concurrentie minder goed mogelijk, waardoor de kosten van het project minder effectief kunnen worden teruggedrongen.

Turn-Key

Bij Turn-Key bouwprojecten is de opdrachtgever meestal alleen betrokken bij het opstellen van het Programma van Eisen. Het PvE wordt vervolgens overgedragen aan één opdrachtnemer die de verantwoordelijkheid krijgt voor het gehele resultaat en zorgt dat alles conform de wensen van de opdrachtgever wordt opgeleverd. Turn-Key bouworganisatievormen ontzorgen de opdrachtgever en maken de besluitvorming rond projecten aanmerkelijk eenvoudiger. Ook worden financiële risico’s aan de zijde van de opdrachtgever teruggedrongen. De keerzijde hiervan is dat Turn-Key projecten niet gewijzigd kunnen worden zonder hoge kosten. Ook is deze vorm niet geschikt voor complexe projecten.

Welke bouworganisatievorm is het beste voor uw project?

De bovenstaande lijst van bouworganisatievormen is uiteraard verre van compleet; er zijn talloze variaties denkbaar, ieder geschikt voor andere specifieke projecten en situaties.

Wilt u een bouwproject starten, maar weet u nog niet welke organisatievorm in uw geval de beste mogelijkheden biedt? De specialisten van IGG leggen de verschillen tussen bouworganisatievormen aan u uit en adviseren u over de optimale keuze. Neem contact op met ons team en maak een afspraak voor een advies op maat.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Mail
 

Marc Onderwater

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist

Deel deze pagina:


Enkele projecten met adviesdienst: Aanbestedingsmanagement

The British School of Amsterdam

EA Laan van Puntenburg 100

Utrecht
Nationale Postcodeloterij

Amsterdam
Gershwin Brothers

Amsterdam
De Steltloper

Amsterdam
First

Rotterdam
123
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners