Het duurzaamheidslabel

Duurzaamheid is geen modewoord meer. De nationale en lokale overheid kijkt steeds scherper naar de milieuprestaties van zowel bestaande als nieuwe panden, terwijl tegelijkertijd ook de blik van gebruikers en kopers kritischer geworden is. Duurzame bouw is daardoor sterk gestegen binnen de prioriteiten van de bouwsector.

De toenemende aandacht voor milieutechnisch verantwoord bouwen gaat gepaard met de toenemende behoefte aan duidelijkheid. Hierdoor wordt steeds vaker met een duurzaamheidslabel gebouwd: een keurmerk waarin milieuvriendelijkheid gekwantificeerd wordt. Het aanvragen van een duurzaamheidslabel is een handige manier om te laten zien hoe uw gebouw bijdraagt aan duurzame gebiedsontwikkeling – maar u zal wel het juiste duurzaamheidslabel moeten kiezen.

Welk duurzaamheidslabel heeft de beste dekking?

Duurzaamheid is een breed begrip. Het energieverbruik, de isolatiewaarde, de materialen en de CO2-uitstoot van een gebouw zijn slechts een paar voorbeelden van de meetpunten die aan bod komen in een duurzaamheidslabel. Daarbij geldt dat ieder duurzaamheidslabel anders is, het aanbod is groot en zeer veelzijdig. Deze verschillen kunnen leiden tot onnodige verwarring.

Het beste duurzaamheidslabel is dan ook een label met een breed overzicht van keuringscriteria. In de Nederlandse bouwsector wordt hiervoor vaak gebruikgemaakt van BREEAM-NL, GPR Gebouw en Leed Certificering. De drie labels staan bekend om hun uitgebreide toetsingscriteria en geven een gedetailleerd beeld van de duurzaamheid van een pand.

Bouwen met een duurzaamheidslabel?

Om voor een duurzaamheidslabel in aanmerking te komen moeten gebouwen goed scoren op de criteria die in het keurmerk zijn opgenomen. Door de eisen van het gewenste duurzaamheidslabel in uw bouwproject te borgen weet u vooraf zeker dat de nieuwbouw de toetsing goed zal doorstaan. Bij bestaande panden geldt vaak dat deze voor de certificering grondig gerenoveerd moeten worden.

Wilt u een duurzaamheidslabel integreren in uw bouw- of renovatieproject? Het team van IGG voorziet u graag van professioneel advies op maat. Lees op onze website meer over de verschillende Nederlandse duurzaamheidslabels, of neem voor specifieke vragen direct contact op met onze specialisten.


Enkele projecten met adviesdienst: Duurzaamheidsadvies

Oosterdokseiland kavel 5-6

Amsterdam
HAUT

Amsterdam
Sharing Tower

Amsterdam
First

Rotterdam
Renovatie Raadhuisplein 1

Leidschendam
Uitbreiding Koningin Wilhelminalaan 2

Leidschendam
12
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners