Rijksmuseum weer open

Arno Vonk MRICS
Rijksmuseum weer open

Het zal de lezer niet ontgaan zijn: het nieuwe Rijksmuseum wordt 13 april geopend.

In 2002 heeft IGG Bointon de Groot van Cruz y Ortiz Arquitectos, Hoogevest Architecten en Arcadis de opdracht gekregen het bouwkostenmanagement te verzorgen voor de verbouwing en uitbreiding van het Rijksmuseum te Amsterdam. Een project waar we ongeveer een jaar of drie mee bezig dachten te zijn.

Na tientallen begrotingen in alle ontwerpfasen, bezuinigingsrondes, het afsluiten van de fietsroute zodat de hoofdentree in de Passage kon worden gesitueerd, het opnieuw ontwerpen van de entrees toen dit niet haalbaar bleek, het hoger worden van de nieuwbouw Studiecentrum, het weer lager worden van het Studiecentrum, aanbestedingen, budgetoverschrijdingen, het afhaken van inschrijvers zodat er slechts één aanbieder overbleef, analyseren van aannemersbegrotingen, het ongeldig verklaren van aanbestedingen, het opdelen van het project in een 10-tal percelen (deelprojecten), weer bezuinigingsvoorstellen maken, het opdelen van alle directiebegrotingen in deze percelen, het opnieuw aanbesteden, opnieuw analyseren van aannemersbegrotingen, weer slechts één aannemer die aanbiedt, weer een aanneemsom die het budget ver overschrijdt, analyseren waarom, beoordelen of de opdrachtgever de risico’s kan dragen, nogmaals optimaliseren, en tenslotte gunning aan aannemers kon er uiteindelijk gebouwd worden. En zelfs daarna nog een keer begroten of het niet haalbaar zou zijn om de entree toch ter plaatse van het fietspad te maken. Ondanks de enorme steun van de Rijksbouwmeester en van de nieuwe directeur van het Rijksmuseum, uiteindelijk toch geen budget. Nee, laten we eerst zorgen dat het gebouw af komt. En nu is het dan volbracht!!

fotoIedereen lijkt het erover eens te zijn dat de architecten er bijzonder goed in geslaagd zijn om de nieuwe binnenhoven te combineren met het in volle glorie terugbrengen van het oude gebouw van architect Pierre Cuypers. Het Rijksmuseum als gebouw was nog nooit zo mooi,  doelmatig, efficiënt, zo schitterend van daglicht voorzien, zo brand en inbraakveilig, thermisch goed geïsoleerd, en mooi afgewerkt. De “onzichtbare” vitrines, de schitterend gerestaureerde terrazzovloeren, en de wand- en plafondschilderingen die 2 jaar lang kundig door stagiaires van de opleiding decoratieschilderen opnieuw zijn aangebracht zijn prachtig geworden.

IGG is dan ook bijzonder verheugd dat het aan dit prestigieuze project heeft mogen meewerken en inmiddels al een kijkje heeft mogen nemen hoe, naast alle kunst zelf die in het gebouw tentoongesteld wordt, ook het gebouw zelf een kunststukje is geworden. Net zoals voor ons het bouwkostenmanagement ook een kunststukje is geweest.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Twitter LinkedIn Mail
 

Arno Vonk MRICS

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners