Eerste Abe Bonnemaprijs voor Rijksmuseum

Ton de Groot
Eerste Abe Bonnemaprijs voor Rijksmuseum

Het Spaanse architectenbureau van Antonio Cruz en Antonio Ortiz heeft met het vernieuwde Rijksmuseum de eerste Abe Bonnema Architectuurprijs 2013 gewonnen. Dit maakte de voorzitter van de Abe Bonnema Stichting, Ed Nijpels, op 12 oktober bekend.

Het Rijksmuseum werd onder leiding van de Rijksgebouwendienst naar ontwerp van Cruz en Ortiz architecten ingrijpend verbouwd. Het Rijksmuseum Amsterdam onderging de grootste renovatie en restauratie in zijn geschiedenis. Het gebouw van architect Pierre Cuypers dateert uit 1885 en is een uniek historisch monument. De aanpassingen aan de eisen van de tijd mochten daarom geen afbreuk doen aan het oorspronkelijke ontwerp.
Na de verbouwing is het een modern gebouw voor een miljoenenpubliek en behoort het weer tot de internationale top van musea. Koningin Beatrix verrichtte de officiële opening van het vernieuwde Rijksmuseum op 13 april 2013.

Tijdens de prijsuitreiking in het Fries Museum te Leeuwarden ontving Antonio Ortiz de Abe Bonnema Architectuurprijs uit handen van Ed Nijpels. De Abe Bonnema Architectuurprijs beoogt de kwaliteit van de architectuur in Nederland te stimuleren. De prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting, die de nalatenschap van de Friese architect beheert.

De Abe Bonnema Architectuurprijs wordt uitgereikt aan de architect van het winnende bouwproject. De prijs omvat een oorkonde en een geldbedrag, dit jaar 50.000 euro. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, voor het eerst dus in 2013.

IGG heeft voor Cruz y Ortis het kostenmanagement uitgevoerd van de renovatie van het Rijksmuseum. Kijk voor meer informatie over het Rijksmuseum op onze projectpagina of op de site van de Rgd

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

LinkedIn Mail
 

Ton de Groot

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners