Een begroting is net een mand met fruit

Ton de Groot
Een begroting is net een mand met fruit

Een begroting is net een mand met fruit…

…op den duur bederft die.

Door: Ton de Groot
In: KengetallenKompas 2008

Omvang en kwaliteit van een bouwproject zijn in de plan- en voorbereidingsfase continu onderhevig aan veranderende interne en externe factoren. Naarmate het ontwerp verder wordt uitgewerkt, leiden nieuwe inzichten tot allerlei aanpassingen. Bovendien veranderen, door vraag en aanbod in de markt, ook de materiaalprijzen, uurlonen en staartkosten.

Net als fruit heeft een begroting een zekere houdbaarheidsdatum. De houdbaarheid van fruit verlengen we door het te conserveren. De houdbaarheid van een begroting kunnen we verlengen door te indexeren met behulp van bijvoorbeeld de BDB-index. Echter, hoe lang kun je de houdbaarheid van een begroting hiermee verlengen?

Na een bepaalde periode moet je je afvragen: “hoe realistisch is dit nog?” en “heb ik nog wel grip op mijn project?”. Appels, peren en aardbeien hebben elk hun eigen houdbaarheidsdatum. Met een begroting is het net zo: de staalprijs ontwikkelt zich anders dan de betonprijs, de beschikbaarheid van ijzervlechters of metselaars is niet altijd gelijk.

Vanwege de beperkte houdbaarheid van een begroting is het essentieel om de begroting tijdens het planproces regelmatig te herijken en te toetsen aan het ontwerp en de marktsituatie om het budget op monitoren.

Download hier het volledige artikel

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

LinkedIn Mail
 

Ton de Groot

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners