Bouw Naturalis van start

Rob Passchier (RKN)
Bouw Naturalis van start

Deze maand is officieel gestart met de realisatie van het nieuwe Naturalis Biodiversity Center. Het nieuwe gebouw huisvest straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten onder één dak. Trix, de Tyrannosaurus rex, die onderzoekers van Naturalis in 2013 opgroeven, krijgt een vaste ereplaats in één van de tentoonstellingszalen.

Het ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten. Eind december tekenden Naturalis en J.P. van Eesteren de overeenkomst voor de renovatie en nieuwbouw van het complex. IGG verzorgde het bouwkostenmanagement tijdens de voorbereidingsfase. De bouwwerkzaamheden nemen naar verwachting tot eind 2018 in beslag.

Markant en modern

Het project is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen. Het nieuwe museumgebouw en laboratoriumgebouw vormen straks een geheel met de kantoren en collectiedepots, en een deel van de onderzoeksruimte. In totaal omvat het project circa 38.400 m2. (exclusief de huidige depottoren, welke buiten de werkzaamheden valt)Hiervan is circa 18.100 m2 renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.100 m2 en circa. 17.200 m2 nieuwbouw voor het museum.

“We bouwen een markant en modern gebouw dat ruimte biedt aan ons groeiende instituut en onze toenemende bezoekersaantallen. Met de volledige collectie en alle onderzoeksfaciliteiten bijeen, kunnen onze wetenschappers straks optimaal werken aan biodiversiteitsvraagstukken. Onze bezoekers kunnen in negen nieuwe tentoonstellingszalen en een prachtige biodiversiteitstuin straks genieten van de schoonheid van de natuur”, zegt directeur Naturalis Edwin van Huis.

Natuurlijk

Naturalis kiest voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. In het ontwerp wordt tevens gerefereerd aan de dieren- en plantenwereld. Zo worden de gevels en het plafond van de hal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. De eyecatcher van Naturalis is de glaskroonconstructie. Deze wordt net als de gevels en het interieur van het museum gemaakt van duurzame materialen.

Duurzaam

Duurzaamheid staat ook centraal in de gebruikte installaties. Zo realiseert installatiecombinatie ULC-Kuijpers, de partij die de complete gebouwinstallatie zal uitvoeren, in de tentoonstellingszalen de nieuwste vormen van duurzame ventilatie en krijgt het complex een eigen warmte/koude-opslag.

Onze specialist binnen IGG Bointon de Groot

Twitter LinkedIn Mail
 

Rob Passchier (RKN)

Neem contact met ons op Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialist
 

IGG Bointon de Groot

Adres : Prinses Catharina Amaliastraat 32
2496 XD Den Haag
Post : Postbus 85767
2508 CL Den Haag
Tel : 070 514 54 20
Fax : 070 514 32 31
E-mail : info@igg.nl

Onze partners

IGG Bointon de Groot is een actieve partner binnen de bouwwereld. IGG denkt
graag mee met trends en ontwikkelingen. Enkele belangrijke partners van ons zijn:

Partners